Jurnalul Săptămânii, 30 Iulie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Ne confruntăm cu o secetă severă! Cele câteva picături de ploaie care au căzut în ultimele zile nu sunt suficiente pentru sol. Râurile și lacurile mici seacă, iar întreprinderea „Apă-Canal” ar putea solicita deschiderea barajului Hidrocentralei de la Dubăsari pentru a asigura nivelul optim de funcționare a Stației de captare „Nistru”. Oamenii sunt rugați să raționalizeze consumul de apă.

Din cauza secetei, s-au scumpit esențial și produsele alimentare. Pentru că sezonul pregătirii conservelor pentru iarnă este în toi, moldovenii au mers la piață să-și facă provizii. Doar că legumele și fructele îi costă, în acest an, practic dublu. Zahărul s-a scumpit în medie cu șase lei față de anul trecut, iar unele fructe și pomușoare au atins prețuri record pentru această perioadă. Oamenii se pregătesc pentru o iarnă complicată.

Ce este o normalitate pentru instituțiile școlare din țările civilizate, este un vis pentru Republica Moldova. Aici, în școlile din sate toaletele sunt doar în curte. Dar lucrurile se schimbă. Încet, ce-i drept. Din această toamnă, elevii de la Gimnaziul „Ion Creangă” din comuna Micleușeni, raionul Strășeni, nu vor mai merge afară pentru nevoile firești. Totul, datorită proiectului „Igiena contează, școala progresează”, în cadrul căruia s-au construit blocuri sanitare în interiorul a 12 școli din raioanele Soroca, Florești, Anenii Noi, Ialoveni și Strășeni.

Opinia ta contează. Comentează!