Jurnalul Săptămânii, 19 Iunie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Specialiștii spun că numărul simțitor mai mic de infectați din ultima perioadă nu ar trebui să ne dea impresia că pandemia a trecut. Trebuie să fim în continuare vigilenți, însă, cu respectarea unor norme, putem încet-încet să revenim la obiceiurile noastre de dinaintea crizei. În satul Sireți, raionul Strășeni, bunăoară, fotbalul a reînviat după o pauză bună. Acolo a fost organizat primul turneu pentru copii, din țară la care au participat 12 echipe din mai multe localități.

Procesul de vaccinare a încetinit simțitor. Cea mai mică rată de imunizare rămâne a fi în autonomia găgăuză. În astfel de condiții, riscul de răspândire a noilor tulpini este destul de mare, afirmă reponsabilii din medicină. „Populația trebuie să se vaccineze cât mai rapid, pentru a obține imunitate colectivă”, insistă specialiștii.

Antreprenorii care au livezi de mere s-au pomenit în mare dificultate. Managementul defectuos și gradul infim de sprijin al agriculturii îi fac pe muncitorii cu mâinile bătătorite să caute la greu soluții ca să nu falimenteze. Exporturile s-au diminuat simțitor, iar nevoia de a-și acoperi cumva pierderile provocate de secetă este vitală. Fermierii au puține opțiuni. Una din acestea ar fi să-și ducă merele la fabricile de prelucrare, care cumpără cu nici doi lei kilogramul. În aceste condiții zeci de mii de tone de fructe stau depozitate în frigidere.

Opinia ta contează. Comentează!