Veran: Delta înlocuieşte treptat toate celelalte tulpini de coronavirus, care existau şi va fi în curând majoritară
Externe 9 iulie 2021, 20:03 | 943

Varianta Delta înlocuieşte rapid alte tulpini ale coronavirusului în Franţa şi reprezintă deja "aproape 50 la sută din contaminări”, a declarat ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran, potrivit AFP. Ministrul susține că francezii vor înfrunta valuri epidemice, dacă nu se vor vaccina.

OLIVIER VERAN, ministrul francez al Sănătăţii: "Constatăm o ridicare de 50-60% a cazurilor de la o săptămână la alta. Deci, dacă faceți calculele, suntem la 2500 de cazuri dar putem ajunge rapid la 3700 – 3800 pe săptămână și chiar până la 5500. Am mai trecut prin asta, se numește Începutul unui val epidemic."

Potrivit ministrului, francezii nu sunt protejați și vor înfrunta valuri epidemice, așa cum se întâmplă în Anglia, Portugalia sau alte țări, pentru că această variantă, Delta, este foarte contagioasă. ”Marea diferență față de anul trecut este că atunci se spunea ”Rămâneți acasă!”, iar astăzi se zice ”Vaccinați-vă!”, a remarcat Olivier Veran. El a precizat că varianta Delta, care a venit iniţial din India înainte de a se dezvolta în alte zone precum Regatul Unit, a apărut în urmă cu câteva săptămâni în Franța şi este cu 60 la sută mai contagioasă decât celelalte tulpini virale, care au circulat până acum. Delta "înlocuieşte treptat toate celelalte tulpini de coronavirus, care existau şi va fi în curând majoritară, probabil în acest weekend”, a adăugat ministrul francez. Chiar şi cu această variantă însă, "vaccinul rămâne eficace împotriva formelor severe" de COVID-19, a subliniat Olivier Veran.

Consiliul ştiinţific al Franţei, care consiliază Guvernul de la Paris în gestionarea crizei sanitare pe durata pandemiei de COVID-19, recomandă "vaccinarea obligatorie a cadrelor sanitare" în cadrul măsurilor avute în vedere pentru a stopa răspândirea rapidă a variantei Delta a noului coronavirus, mult mai contagioasă, relatează AFP. Guvernul francez lucrează la un proiect de lege, care ar putea fi adoptat până la sfârşitul lunii iulie şi care include această obligaţie, aflată la originea unor dezbateri în Franţa, pe fondul penuriei de personal în căminele de bătrâni şi în spitale. Consiliul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu nivelul de vaccinare în rândul persoanelor de "peste 60 de ani şi al celor cu risc între 40 şi 60 de ani" şi al "tinerilor cu risc, în special obezi", în condiţiile în care "conform celor mai recente date disponibile, doar 50 la sută dintre acestea ar fi vaccinate", scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!