Procurorul de caz a cerut recuzarea completului de judecată, care examinează contestația depusă de către avocații lui Dorin Damir
Justiţie 15 iulie 2021, 19:36 | 1321

Judecătorii Curții de Apel Chișinău au menținut astăzi arestul pentru 30 de zile în privința șefului Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru. Urmau să fie examinate și contestațiile depuse de avocatul lui Dorin Damir, unul dintre finii de cununie ai lui Vladimir Plahotniuc, precum și de apărătorul inspectorului de la Poliția de Frontieră împotriva deciziei Judecătoriei Chișinău. Ședințele au fost însă, amânate pentru mâine.

Ședința de judecată a început la ora 13:00, iar judecătorii au reușit să se pronunțe doar asupra unei contestații. Ulterior, procurorul de caz a cerut recuzarea completului de judecată care examinează contestația depusă de avocații lui Damir.

DUMITRU RAILEANU, procuror PCCOCS: "Există unele dubii de imparțialitate, iar un complet specializat urmează să verifice argumentele noastre sunt întemeiate și ca rezultat va fi o decizie. Sunt niște chestiuni care au fost stabilite pe parcursul urmăririi penale, iar noi considerăm că ele ar putea influența decizia magistraților. - Sunt rude, vecini? - Mai multe detalii nu vă pot oferi."

Jurnal TV a aflat că judecătorii care urmau să examineze contestația s-ar afla în conflict de interese cu Dorin Damir. Este vorba despre judecătorul Ghenadie Morozan, al cărui frate este cumnatul fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc, iar judecătoarea Maria Negru, sora unuia dintre avocații lui Plahotniuc. Damir nici de această dată nu s-a prezentat în fața instanței.

IURIE TABARCEA, avocat: "Dumnealui a avut o intervenție chirurgicală și nu arată estetic. Se află după o intervenție chirurgicală oftalmologică. - Din ce cauză a avut această intervenție? - Este o chestie biologică. - La ce decizie vă așteptați astăzi? - Ne vom conforma oricărei decizii a instanței de judecată. Pledăm în scop de apărare, dar vedem."

Președintele FEA, Dorin Damir, șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, și un inspector de la Poliția de Frontieră au fost reținuți pe 5 iulie, după ce procurorii au descins la domiciliile, în birourile și mașinile acestora. Potrivit PCCOCS, acțiunile procesuale vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, acțiunile cărora sunt cercetate prin prisma a cinci componențe de infracțiune: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”. Acum șapte zile, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis demersurile PCCOCS și toți trei au fost plasați în arest pentru 30 de zile.

Opinia ta contează. Comentează!