Image-Description
AUDIO // Cum s-a fraudat scrutinul din Belarus; Un grangur, către membrii unei comisii: „Schimbați cifrele între candidați”
Internaţional 13 august 2020, 17:54 | 4180

Pe internet a apărut o înregistrare virală cu modul în care au fost fraudate alegerile într-un raion din regiunea Vitebsk, din Belarus. Potrivit autorilor secvenței video, în înregistrare figurează vocea unui președinte de raion, Sergiu Stașevski. Acesta le dă indicații membrilor unei comisii electorale să schimbe rezultatul alegerilor, nemulțumit de faptul că aici a avut un scor mai mare Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Aleksandr Lucașenko.

Stașevski se asigură mai întâi că ușa este închisă și că la ședință sunt prezenți doar membrii Comisiei. „Povestiți dar cum s-a întâmplat că la voi a învins Tihanovskaia?”, li s-a adresat acesta.

- „Am numărat ceea ce am avut”, i-a răspuns un membru al Comisiei.

- „Și acesta e rezultatul la care a ajuns sectorul vostru?... și cum se face că Comisia care e cu un etaj mai jos are un alt rezultat?”

- „Noi nu știm, nu am fost prezenți la numărarea lor.”

„Eu am să vă spun că colegii Dvs au numărat un pic altfel. Ei la fel, foarte cinstit si principial au luat în calcul fiecare foaie și la ei pentru Alexandr Lukașenco au votat 75%, dar pentru că aici la voi sunt foarte mulți (pentru Svetlana Tihanovskaia), influențați în jur de 15% rezultatul final. (…) Toate cântecele, ale lui Victor Țoi, Elvis Presley și Scorpions eu le știu. Nu trebuie să-mi spuneți nimic. Dar azi situația e de altă natură. De aceea am o propunere foarte dură să schimbați procesul verbal și cifrele între candidatul trei și patru. Sunt gata să recunosc că au votat destui pentru Tihanovskaia, unii au votat poate cu inima, alții cu rațiunea, nu o să ghicesc, dar noi avem alte priorități și alte probleme pe care trebuie să le soluționăm…”, a debitat vocea care se presupune a fi a președintelui de raion.

Unul din membrii comisiei s-a interesat dacă el poate să nu semneze, oricum acest fapt nu va influența decizia luată de majoritatea membrilor comisiei.

„Nu-mi spuneți, putem fi principiali doar până la un anumit punct. Dar când vorbim de viitorul nostru vrem să fie măcar un pic, un pic mai luminos”, i-a reproșat Stașevski.

„De ce cu mâinile noastre trebuie să facem acest că*at?”, s-a interesat revoltat un membru al Comisiei.

„Acolo sunt voturile alegătorilor noștri”. „Cum să ne uităm la oameni în ochi?”. ”Este votul elevilor noștri”, s-au revoltat și alți membri ai comisiei.

„V-am ascultat opinia și e suficient. Dacă mai ajunge la urechile cuiva ceea ce spuneți, eu nu voi fi responsabil de modul cum vor evolua lucrurile”, a avertizat președintele de raion, interesându-se la urmă dacă mai au modele de procese verbale ca să se apuce de lucru.

Как комиссию заставили подделать протоколы

– Ну рассказывайте, как у вас так получилось [что победила Тихановская]? – Посчитали, что было Послушайте, как глава одного из районов Витебска заставляет подделать протоколы комиссию участка, на котором победила Тихановская Posted by Настоящее Время on Tuesday, 11 August 2020

Opinia ta contează. Comentează!