Aproape 160 de mii de elevi din peste o mie de instituții de învățământ beneficiază, din acest an școlar, de alimentație gratuită
Aproape 160 de mii de elevi din peste o mie de instituții de învățământ beneficiază, din acest an școlar, de alimentație gratuită. Mesele sunt oferite zilnic, iar meniurile sunt elaborate cu atenție pentru a asigura o alimentație echilibrată. Mulți copii se bucură acum că nu mai trebuie să meargă la magazin pentru o gustare și spun că se simt mai bine în timpul orelor. Echipa noastră de filmare a fost la două licee din țară - din Chișinău și din satul Grozești - ca să vadă cum are loc alimentarea elevilor.
Elevii din clasele a V-a - a IX-a de la Liceul „Ion și Doina Aldea-Teodorovici” din capitală au parte la cantină de chifle, suc, ouă, fructe, ceai și tartine. Administrația instituției de învățământ încearcă să diversifice meniul pentru a asigura mâncare gratuită tuturor celor 742 de elevi.
IURIE DONȚU, director, Liceul „Ion și Doina Aldea-Teodorovici”: "Copii sunt bucuroși, vin cu satisfacție la cantină, când iau masa se vede că au nevoie. Inițial li se oferă chifle, suc, ceai, tartine. Se preconizează cumva să se schimbe meniul, dar rămâne de văzut cum merge procesul, pentru că e cam anevoios pe alocuri din considerentul că sunt foarte mulți elevi și spațiul nu e chiar atât de impunător ca să îi încadrezi pe toți concomitent, trebuie neapărat să vină pe rând, să se aștepte, să fie mare disciplină."
NATALIA LAZARICA, șef de producere, Liceul „Ion și Doina Aldea-Teodorovici”: "În fiecare zi avem fructe proaspete, biscuiți, chifle, sucuri, compot, ceai, ouă, lactate sunt în fiecare zi, un meniu foarte variat și gustos preparăm. Meniul este aprobat de ACP."
Elevii spun că sunt mulțumiți de mâncarea oferită și sunt bucuroși că nu trebuie să mai meargă la magazin după o gustare.
La liceul „Prometeu” din satul Grozești, raionul Nisporeni, meniul pentru copii este variat. Aici se alimentează 86 de elevi din clasele a V-a - a IX-a.
LILIANA MOCANU, director, Liceului Teoretic „Prometeu” din satul Grozești: "Este foarte important deoarece copii provin din familii defavorizate și pe parcursul zilei pierd din energie și alimentarea este binevenită deoarece noi vrem să avem un proces de calitate și copii să fie concentrați la ore."
ELENA GURULEA, asistent medical: "Aceste meniuri sunt coordonate cu Centrul de Sănătate Publică Ungheni, pe zece zile. Conform meniului dat se respectă toate, ca să aibă glucide, proteine și noi conform meniului îndeplinim aceste cerințe. Înainte de a pune bucatele pe masă se ia proba. Eu sunt responsabilă pentru probă, proba se pune în borcan de 200 de grame, se notează ora. Această probă se păstrează 72 de ore, pentru că în caz dacă e o intoxicație, această probă se duce la analiză la Ungheni și se vede care a fost cauza."
Elevii spun că profită de oportunitatea de a se alimenta sănătos.
Din 1 septembrie curent, elevii din clasele a V-a - a IX-a din instituțiile publice de învățământ beneficiază de mese gratuite. Programul acoperă circa 160.000 de elevi din peste 1.000 de instituții din toată țara.








