Noul acord politic, publicat
Politic 17 septembrie 2019, 15:27 | 1326

Documentul privind noua înțelegere politică dintre PAS, Platforma DA și PSRM a fost publicat. Acesta conține o serie de angajamente, pe care și le asumă majoritatea parlamentară și principalele instituții ale statului: Guvernul, Parlamentul și Președinția.

Înțelegerea politică dintre cele trei partide din majoritatea parlamentară a fost semnată de către deputații Mihai Popșoi, Alexandru Slusari și Ion Ceban, reprezentanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate, Platformei Demnitate și Adevăr și Partidului Socialiștilor.

Acordul politic are 15 pagini și prevede, printre altele, că actuala majoritate parlamentară nu va acceptă alianțe separate cu Partidul Democrat și Partidul Șor. Totodată, PAS, Platforma DA și PSRM își asumă angajamentul de a se abține de la atacuri la persoană în timpul alegerilor locale din octombrie. În document se mai spune că partidele semnatare nu vor susține candidații pentru funcția de primar afiliați fostului regim oligarhic. Potrivit altei prevederi a înțelegerii politice, părțile vor respecta angajamentele internaționale în privința aplicării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Nu în ultimul rând, cele trei partide se obligă să adopte legislația privind indexarea, de două ori pe an, a pensiilor. Înțelegerea politică a fost semnată ulterior și de Igor Dodon, Maia Sandu și Zinaida Greceanâi. Durata acordului nu a fost specificată, dar acesta se referă cel puțin la perioada de implementare a Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2019-2020. 

Opinia ta contează. Comentează!