Kim Jong-un a devenit liderul Coreei de Nord în urmă cu aproape un deceniu
Externe 9 iunie 2021, 20:11 | 701

Starea de sănătate a liderului nord-coreean, Kim Jong-un, ridică semne de îngrijorare. În spațiul virtual au apărut imagini, în care Kim arată... slăbit. Kim Jong-un, al cărui aspect fizic a atras interesul global de când a devenit liderul Coreei de Nord în urmă cu aproape un deceniu, arăta vizibil mai slab în imaginile publicate de mass-media de stat.

În imagini, Kim Jong-un apare la o ședință de ”politbiuro” a partidului de guvernământ, la sfârșitul săptămânii trecute. A fost prima apariție publică din ultima lună. NK News a analizat imaginile și a spus că pare că liderul a pierdut „un număr semnificativ de kilograme”. Site-ul din Seul a publicat imagini cu Kim în care arată că liderul a strâns cureaua ceasului său preferat, în valoare de 12.000 de dolari. Kim, un fumător înrăit al cărui tată, Kim Jong-il, a murit din cauza unui atac de cord în decembrie 2011, s-a luptat cu starea lui de sănătate, care ar putea fi cauzată de greutate și stilul de viață. Serviciul de informații din Coreea de Sud le-a declarat parlamentarilor anul trecut că se crede că Kim cântărește 140 kg și că a câștigat în medie 6 – 7 kg pe an de când a devenit președintele Coreei de Nord.

Un analist a declarat pentru NK News că este posibil ca liderul să fi decis să slăbească pentru a-și îmbunătăți imaginea percepută în Coreea. Țara se luptă cu lipsa de alimente și o criză economică declanșată de scăderea schimburilor comerciale cu China din timpul pandemiei.

Sănătatea lui Kim este o sursă frecventă de speculații. În 2014, nu a mai avut nicio apariție publică timp de aproape șase săptămâni, apoi fiind văzut cu un baston. Agenția de spionaj din Coreea de Sud a susținut că liderul a suferit o intervenție chirurgicală la gleznă. O absență de trei săptămâni în primăvara anului trecut a stârnit zvonuri că ar fi grav bolnav după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale la inimă, unele rapoarte sugerând că a murit. O teorie mai plauzibilă – că pur și simplu se izolase cu familia lui ca măsură de precauție în timpul pandemiei – a apărut după ce a fost văzut, aparent, în stare bună.

Coreea de Nord continuă să susțină că nu a descoperit niciun caz de COVID-19 după ce a închis frontierele cu China și Rusia și a oprit călătoriilor aeriene, relatează The Guardian.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie