Jurnalul Săptămânii, 5 Februarie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Magazinele au afișat prețuri mai mari la pâine. Responsabilii de la cel mai mare combinat de panificație, Franzeluța, dau vina pe majorarea tarifului la gaz și combustibil. Doar pâinea socială va costa și în continuare trei lei. Fabrica a crescut producția acesteia cu 50 la sută, dar chiar și așa nu ajunge la toți. Dacă vrei să o prinzi, trebuie să stai la coadă cu noaptea-n cap.

Creșterea prețurilor la servicii comunale, mai ales gaze și încălzire, i-a pus pe mulți pe gânduri. Acum, mai mult ca niciodată, a devin actuală discuția despre izolarea termică a clădirilor, pentru a nu pierde căldură prin geamuri, uși și ferestre și, deci, a plăti în plus. Știați că Republica Moldova consumă de trei ori mai multă energie pentru încălzirea locuințelor decât țările europene? Un studiu din România arată că factura la gaze se poate reduce în fiecare lună cu 6%, adică aproximativ cu 400 de lei în cazul unui apartament cu două camere, dacă am reduce cu un grad temperatura în case.

S-au născut la Fabrica de Zahăr. Așa se spune despre băștinașii dintr-o localitate din raionul Fălești. A fost numită astfel datorită unei fabrici de zahăr, care se afla acolo, alături de alte câteva uzine, ce asigurau cu locuri de muncă oamenii din sat. În localitatea care prospera pe timpuri, acum au rămas doar câteva sute de oameni. Dar și ei figurează doar pe hârtie. În realitate, rar mai vezi câte un suflet pe străzi. Preotul din sat spune că deseori nici nu are cine săpa groapa mortului.

Opinia ta contează. Comentează!