Peisajul cultural minier Roşia Montană, din România, a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO
Externe 27 iulie 2021, 19:56 | 1445

Peisajul cultural minier Roşia Montană, din România, a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial la cea de-a 44-a sesiune, care se desfășoară on-line în perioada 16 - 31 iulie.

MESAJUL INSTITUTULUI NAȚIONAL AL PATRIMONIULUI DIN ROMÂNIA: "Situl a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, recunoscându-se, astfel, atât vulnerabilitatea lui cât și necesitatea luării unor măsuri urgente de protecție. În acest sens, este încurajată cooperarea internațională și este recomandată invitarea la Roșia Montană a unei misiuni tehnice de monitorizare reactivă, pentru a se stabili starea de conservare optimă și un program de măsuri pentru asigurarea ieșirii sitului de pe Lista patrimoniului mondial în pericol."

Se arată în mesajul Institutului Național al Patrimoniului. Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat, includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO.

KLAUS IOHANNIS, președintele României: "Salut includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității! Prin eforturi conjugate ale autorităților și specialiștilor, Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei."

Susține Klaus Iohannis. Prin Declaraţia de valoare universală remarcabilă, UNESCO a stabilit că Roşia Montană este cel mai mare şi cel mai divers, din punct de vedere tehnic, complex minier subteran roman de aur, cunoscut în prezent în lume. Peisajul minier "Roşia Montană" este cel mai important exemplu de extracţie a aurului din perioada romană, care demonstrează utilizarea unor tehnici inovatoare, dezvoltate de mineri calificați.

Opinia ta contează. Comentează!