CC a respins sesizarea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor privind ratificarea Convenției de la Istanbul
Justiţie 18 ianuarie 2022, 15:37 | 721

Curtea Constituțională a respins sesizarea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor privind ratificarea Convenției de la Istanbul. Anunțul a fost făcut de către președintele Curții Constituționale, Domnica Manole. Potrivit Curții, termenul „gen” din Convenția de la Istanbul nu ar obliga statele semnatare să acorde „statut juridic special” persoanelor de altă orientare sexuală și nu intervine în niciun fel asupra educației copiilor.

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat că a fost solicitată opinia Comisiei de la Veneția în legătură cu unele prevederi ale Convenției de la Istanbul.

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: "Curtea a observat că termenul de gen din Convenție nu urmărește să înlocuiască termenilor de femeie și bărbat utilizați în Constituție. Curtea a observat că prin introducerea noțiunii de gen s-a dorit evidențierea faptului că fenomenul violenței împotriva femeilor și a violenței domestice se bazează pe inegalitatea de gen și pe stereotipurile de gen."

Potrivit Domnicăi Manole, Convenția de la Istanbul se referă la instituția căsătoriei doar în contextul căsătoriei forțate și nu urmărește legalizarea căsătoriilor între persoanele de același gen.

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: "Convenția de la Istanbul nu obligă statele-părți să legalizeze căsătoria între persoanele de același gen. Prin urmare, Convenția de la Istanbul nu contrazice în niciun fel constituțiile naționale, care definesc căsătoria ca pe o uniune dintre o femeie și un bărbat. Potrivit opiniei Comisiei de la Veneția, Convenția de la Istanbul nu interferează cu dreptul părinților de a-și educa copiii potrivit propriilor convingeri religioase."

Astfel, actul normativ aprobat de Parlament în luna octombrie 2021 rămâne în vigoare.

Pe 14 octombrie, Parlamentul a aprobat ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Prin ratificarea documentului, autoritățile se angajează să pedepsească violența împotriva femeilor. Statul va aloca bani pentru asigurarea funcţionalității centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă, adăposturi pentru victimele violenţei, dar și servicii de consiliere psihologică şi juridică. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, dar și Mitropolia Moldovei subordonată Patriarhiei Ruse au ripostat. Până în prezent, documentul a fost ratificat de 34 de state-membre ale Consiliului Europei, fiind semnat de alte 12 state. De asemenea, Convenția conține prevederi, prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor și adoptarea politicilor integrate.

Opinia ta contează. Comentează!