Au unde desfășura diferite activități
Social 8 mai 2024, 20:09 | 1617

De mai bine de doi ani, locuitorii satului Zârnești din Cahul se bucură de un centru multifuncțional și de o bibliotecă modernă. Oamenii în etate au unde să desfășoare diverse activități, iar tinerii - să mai răsfoiască o carte... Renovarea capitală a spațiilor din incinta Casei de cultură a fost posibilă grație sprijinului Uniunii Europene.

MARIA MUCHI, bibliotecară: "Centrul multifuncțional a fost creat în cadrul proiectului Eu4Moldova. Regiuni cheie. A fost dedicat anume persoanelor de vârsta a treia. Pentru comunicare, pentru schimb de experiență, anume aceste persoane vin în acest centru. Se organizează diferite șezători, ei ne învață brodatul."

Este un spațiu de care localnicii chiar aveau nevoie, spune primarul localității.

NICOLAE BEJU, primar, satul Zârnești: "La centrul dat vin bătrânii, diferite persoane interesate, care doresc să participe la diferite dezbateri. Avem doamne care țes ie, costume naționale. Sala dată înainte era o sală de discotecă, dar așa cum e mai puțin tineret și am renovat-o complet. În cadrul proiectului ni s-a dat 20 de mii de euro, iar primăria a cumpărat jaluzele, televizor avem."

Oamenii spun că biblioteca de acum câțiva ani era una lipsită de orice confort.

Pentru renovarea bibliotecii a fost nevoie de 204 mii de lei. Peste 80 de mii au fost oferite de Uniunea Europeană. Restul a fost contribuția comunitară și a primăriei.

MARIA MUCHI, bibliotecară: "Era într-o stare foarte rea. După crearea acestor condiții la bibliotecă e mai creativ, și beneficiarii sunt mai activ."

NICOLAE BEJU, primar, satul Zârnești: "În cadrul proiectului, a fost făcută reparație capitală, a fost schimbată podeaua de lemn. Credem că e un proiect reușit, tuturor le place când vin la noi la bibliotecă."

În satul Zârnești din Cahul locuiesc acum aproximativ două mii de oameni.

Opinia ta contează. Comentează!