A decis să-și lanseze propria afacere și să schimbe statutul de șomer cu cel de proprietar
Social 11 august 2022, 20:08 | 14833

S-a săturat să fie șomer și a ridicat fruntea sus! Nu l-au speriat greutățile, restricțiile și nici pronosticurile sumbre ale celor apropiați. Astăzi, la doar 22 de ani, Vitalie Groza este proprietarul unui complex sportiv din orașul Bălți, unde vin zeci de clienți fideli.

VIALIE GROZA, antreprenor: "Pasiunea pentru sport am avut-o dint totdeauna. Este o satisfacție permanentă sau o necesitate continuă. Chiar în momentul când am început să facem anumiți pași concreți în deschiderea afacerii a apărut un prieten, care tot intenționa să deschidă o mică afacere, mi-a spus că există un grant și așa am hotărât să ne interesăm care este acest grant."

Subvenția se acordă pentru înființarea unei întreprinderi noi și crearea a cel puțin unui loc de muncă pentru șomerul beneficiar de subvenție.

VIALIE GROZA, antreprenor: "Cu ajutorul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă am reușit până la momentul de față s avem patru angajați. Vom crește și pe lângă faptul că oferim servicii clienților noștri, reușim să deschide noi locuri de muncă pentru ca tinerii noștri sau cei care iubesc iubesc sportul să rămână aici în țară, alături de noi și să se ocupe cu ceia ce le place în realitate."

\VLAD BALTAGA, angajat: "Pentru mine nu este doar un job, eu aici mă perfecționez din punct de vedere fizic, mai ales că odată cu înaintarea în vârstă ai nevoie mai mult timp de aceasta. Eu am apelat la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, am așteptat un timp, apoi când am fost aprobat, am venit la sală și într-adevăr mi-a plăcut foarte mult."

Mărimea subvenției este de 50% din cheltuielile necesare inițierii unei afaceri, precum și pentru dotarea locului de muncă creat, dar nu mai mult de zece salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent.

RAISA DOGARU, director Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă: "Consultanța și asistența în vederea deschiderii afacerii de către șomeri este o măsură activă pe piața muncii și Agenția Națională promovează această măsură pentru ca cei care au idei de antreprenoriat să-i sprijinim în aceste idei. Noi monitorizăm cum se realizează această măsură în teritoriu de către beneficiari și vedem că este un interes din partea beneficiarilor."

Republica Moldova se confruntă cu cea mai redusă rată de ocupare din regiune, iar prin implementarea acestor măsuri active se dorește crearea locurilor de muncă și reducerea ratei șomajului. În 2021, șapte șomeri au beneficiat de subvenții pentru inițierea afacerilor. Datorită ajutorului obținut, a fost lansată o curățătorie chimică, ateliere de producere a huselor pentru instrumente muzicale, prelucrarea lemnului și producerea mobilei, ateliere de cusut și imprimare pe textile, o linie de producere a uleiului ecologic și o sală de sport.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie