O refugiată din Ucraina a reușit să-și găsească un loc de muncă la biblioteca din Anenii Noi
Social 21 octombrie 2022, 15:36 | 6370

A fugit de război și a găsit liniștea în biblioteca din Anenii Noi. Tatiana Saburova a venit aici pe 25 februarie din Odesa, împreună cu familia sa. Fiica ei, de opt ani, își continuă studiile la școala din Odesa, doar că online. În noile condiții, Tatiana Saburova a înțeles că trebuie să-și aducă aminte de limba română.

TATIANA SABUROVA, refugiată: "Eu sunt din Odesa, dar m-am născut în orașul Chișinău. Am studiat la școală, iar apoi am plecat în Ucraina."

Femeia a plecat din Odesa, frecvent atacată de rachete, împreună cu fiica sa, elevă.

TATIANA SABUROVA, refugiată: "Nu cred că m-aș fi decis să plec de acolo, daca nu aveam copii. Am o fetiță de 8 ani și nu am vrut ca aceste momente să-i afecteze copilăria. De aceea, am decis să plecăm."

În prima săptămână de când a ajuns în Republica Moldova, femeia a început să-și caute un loc de muncă.

TATIANA SABUROVA, refugiată: "Nu a fost deloc greu. Pentru început am primit un cod IDNP, apoi am apelat la Direcția ocuparea forței de muncă din oraș."

Chiar dacă este prima ei experiență în munca de bibliotecar, lucrează cu multă plăcere.

TATIANA SABUROVA, refugiată: "Nu este doar o bibliotecă. Este o parte a Casei de cultură din oraș. Este foarte modernizată. Aici sunt multe activități. Este un centru cultural al orașului. Despre colectiv pot spune multe. Sunt niște oameni inteligenți, educați."

Colega Tatianei, Maria, este și ea refugiată. Femeia a venit din orașul Nikolaev, împreună cu copilul ei.

MARIA, refugiată: "Pentru mine a fost greu. Moral, psihologic, pentru că eram doar eu și copilul meu."

Femeia ar vrea să se întoarcă acasă, însă apropiații din Ucraina îi spun mereu că este un pas periculos.

MARIA, refugiată: "Mi-a fost foarte greu. Pentru mine a fost ceva înfricoșător. Ce am suportat acolo nu doresc nimănui. Este teribil când peste tot bombardează și nu știi unde vor cădea."

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară împotriva Ucrainei. De atunci, milioane de oameni au fugit din calea războiului, refugiindu-se în țări ale Uniunii Europene și în Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!