Image-Description
Estimări EXIT-POLL | Incertitudini privind câștigătorul alegerilor pentru Primăria Chișinău (LIVE)
Politic 3 noiembrie 2019, 23:16 | 3407

Rezultatele exit-poll-ului nu pot oferi predicții exacte cu privire la câștigătorul turuli II al alegerilor pentru funcția de primar al municipiul Chișinău. Aceasta, potrivit companiilor sociologice care au realizat sondajul, din cauza ratei foarte mari de refuzuri al alegătorilor de a participa la sondaj.

Asfel, potrivit lui Doru Petruţi, director general IMAS Moldova, Ceban ar putea acumula 37,1% în orașul Chișinău și suburbiile Capitalei, iar Năstase - 37%.

Petruți a subliniat că rata de refuzuri a fost „imensă,” de aproximativ 25 la sută. Mai mult, sociologul a spus că în anumite cazuri, operatorii de sondaj s-au confruntat cu atitudini agresive.

Datele sunt valabile pentru pra 20.00, în urma chestionării a peste 8 mii de persoane.

Sondajul la ieșrirea de la urne a fost comandat de Asociația pentru Dezvoltare Echitabilă din Moldova, în cooperare cu Compania de consultanță politică „Poliexpert”, iar pentru realizare acestuia au fost contractate două companii specializate: Compania de cercetare sociologică Fondul Opiniei Publice și Compania de cercetare sociologică IMAS.

Sondajul a fost realizat în 67 de secții de votare în raza municipiului Chișinău.

Menționăm că ultimul exit-poll în Republica Moldova a fost organizat la localele din 2011, dar a estimat date foarte deferite față de rezultatele finale ale scrutinului.

Astăzi, 3 noiembrie, conform datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), până la 21.00, ora oficială a închiderii secțiilor de votare, în municipiul Chișinău s-a prezentat la urne peste 240 de mii de persoane sau aproape 38% dintre alegători.

Cei mai activi au fost electorii în vârstă de 57-70 de ani, are constituie peste 33 la sută dintre cei care s-au au venit la urne, iar ceimai puțini au fost tinerii între 18 și 25 de ani - nici măcar 6%. De asemenea, femeile s-au dovedit mult mai active decât bărbații - 55,66.% și, respectiv, 44,34%.

Opinia ta contează. Comentează!