Prim-ministrul și ministrul de Externe al Țărilor de Jos se află într-o vizită oficială în Republica Moldova
Justiţie 2 februarie 2022, 20:38 | 1096

Guvernul de la Amsterdam este gata să ofere asistență tehnică pentru recuperarea banilor furați în cadrul fraudei bancare din Republica Moldova, care a avut loc în 2014. Declarația a fost făcută la Chișinău de către prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte. Este primul premier olandez care vine într-o vizită oficială în Republica Moldova. Oficialul a mai spus că țara sa va acorda asistență Chișinăului în reformarea justiției și combaterea corupției.

MARK RUTTE, prim-ministrul Țărilor de Jos: "Dacă banii au fost scoși din țară, acești bani trebuie să vină înapoi. Noi suntem gata să oferim asistență tehnică, să fie formată o coaliție de țări care să acorde asistență în acest caz. Este corect, după cum spune doamna președinte. Țara trebuie să obțină înapoi banii care au fost furați.

Șeful Guvernului de la Amsterdam, Mark Rutte, a declarat că a discutat cu președintele Maia Sandu despre criza energetică din Republica Moldova și sprijinul pe care poate să-l ofere Olanda, dar și despre situația din regiunea transnistreană, care provoacă îngrijorări, în contextul situației tensionate din Ucraina. La rândul său, Maia Sandu a declarat că această întâlnire cu premierul olandez va pune baza unui parteneriat puternic cu Amsterdamul în domenii importante pentru cetățenii Republicii Moldova. Asta după ce Țările de Jos au implementat deja în ultimii ani proiecte de susținere a mediului de afaceri, a presei libere sau programe de caritate.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "În viitor, mizăm pe sprijinul Dumneavoastră în realizarea proiectelor de infrastructură energetică, ceea ce va crea independența energetică a țării noastre. Experiența bogată pe care o aveți în domeniul economiei verzi și al energiei regenerabile poate fi de mare ajutor pentru Republica Moldova."

Cei doi oficiali au mai anunțat că în luna mai curent, la Chișinău este așteptată o misiune a oamenilor de afaceri olandezi.

Opinia ta contează. Comentează!