Roverul Perseverance, „astrobiologul” trimis de NASA spre Marte, a reuşit o asolizare ISTORICĂ
IT şi Ştiinţă 19 februarie 2021, 17:34 | 2853

NASA scrie istorie! Roverul Perseverance, cel mai avansat laborator de astrobiologie trimis vreodată pe o altă planetă, a străbătut joi atmosfera marţiană şi a atins solul marţian în siguranţă, în căutarea urmelor de viaţa microbiană pe Planeta Roşie. Sonda robotică transportă cel mai mare şi mai scump vehicul de explorare extraterestră construit vreodată. Președintele Joe Biden a transmis un mesaj de felicitare întregii echipe NASA pentru efortul lor uriaș.

Managerii misiunii de la Jet Propulsion Laboratory au izbucnit în aplauze şi urale în timp ce semnalele radio au confirmat că roverul cu şase roţi a rezistat coborârii şi a ajuns în zona ţintă din interiorul craterului Jezero, locul unui lac marţian acum dispărut.

Vehiculul robot a navigat prin spaţiu aproape şapte luni, parcurgând 472 de milioane de kilometri înainte de a intra în atmosfera marţiană cu 19.000 de kilometri pe oră.

Amartizarea a reprezentat cea mai riscantă parte a efortului de doi ani, în valoare de 2,7 miliarde de dolari, al cărui scop principal este de a căuta posibile semne fosilizate ale microbilor care ar fi putut trăi pe Marte în urmă cu aproximativ trei miliarde de ani, când a patra planetă de la soare era mai caldă și mai umedă, oferind condiţii favorabile vieţii.

KEN FARLEY, specialist al proiectului Perseverance: "Obiectivul principal al misiunii Perserverance este de a investiga astrobiologia pe Marte, pentru a afla dacă viața a existat vreodată pe această planetă. Acesta (n.r. Marte) este un loc minunat de trăit pentru microorganisme și este, de asemenea, un loc minunat pentru ca acele microorganise să fie păstrate, astfel încât să le putem găsi acum, cu miliarde de ani mai târziu."

Roverul Perseverance și-a încheiat călătoria într-un vast bazin plat, de unde a transmis deja pe Pământ și o primă imagine cu Planeta Roșie.

Membru al NASA: "Este foarte aproape de sol, se pot vedea și roțile. Camerele sunt acoperite cu sticlă care s-a prăfuit, dar am reușit să facem niște poze bune la câteva secunde de la amartizare. Asta s-a întâmplat acum câteva secunde! Este uimitor!"

Perseverance este cel mai mare și mai sofisticat rover folosit până acum de NASA, un adevărat laborator de astrobiologie robotică. Are aproape o tonă, este dotat cu un braț robotic, 19 camere video și două microfoane și are la bord un mini-elicopter, care va încerca primul zbor controlat într-o altă lume a sistemului nostru solar.

ADAM STELTNER, inginer șef al proiectului Perseverance: "Perseverance este un experiment uriaș în tehnologia spațială."

FARAH ALIBAY, membră a echipei de mobilitate în proiectul Perseverance: "O îmbunătățire majoră pe care o are Perserverance este abilitatea de a se conduce singur pe o distanță de 200 de metri pe zi. În timp ce se deplasează, robotul creează o hartă a solului de pe Marte."

Misiunea se alătură celor ale Chinei și Emiratelor Arabe Unite, ale căror sonde au ajuns și ele de curând pe orbita lui Marte. Beijingul vrea să plaseze un rover pe suprafața planetei, iar dacă va reuși, China va deveni prima țară în afara Statelor Unite care face acest lucru.

Opinia ta contează. Comentează!