Ion Țurcan, fost șef la MAI riscă să rămână fără casa de lux, construită „cu forțe proprii și cu ajutorul prietenilor”
Justiţie 15 octombrie 2021, 17:43 | 2537

Autoritatea Națională de Integritate a trimis în judecată cauza fostului ministru adjunct de Interne, Ion Țurcan, în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate. Țurcan nu poate explica aproape 400.000 de lei, care reprezintă diferența dintre avere și venituri. În schimb, el afirmă că în perioada 2005-2021 a efectuat mai multe lucrări la casă „cu forțele proprii și cu ajutorul prietenilor”.

Potrivit Agenției Servicii Publice, ”casa de milioane” a lui Ion Țurcan a fost înstrăinată contra două milioane de lei. Deoarece acest imobil a fost dobândit de către Țurcan contra unei sume mai mici, inspectorul de integritate a remis un denunț către Serviciul Fiscal de Stat pentru examinarea faptelor descrise.

COMUNICATUL AUTORITĂȚII NAȚIONALE DE INTEGRITATE: "În baza materialelor probatorii acumulate la dosar, inspectorul de integritate a stabilit pentru anul 2019 că fostul ministru adjunct al MAI nu a putut justifica suma de aproximativ 390 de mii de lei, ca urmare a examinării tuturor veniturilor și cheltuielilor acestuia. Astfel, pentru deținerea nejustificative a sumei de 390 de mii lei, inspectorul a decis transmiterea cauzei în instanța de judecată în vederea dispunerii confiscării acesteia."

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, subiectul riscă să fie decăzut din dreptul de exercita o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani, urmând să fie înscris în Registrul Interdicțiilor.

De-a lungul timpului, numele lui Ion Ţurcan a fost vehiculat în diverse scandaluri. În perioada comunistă, plecase la pensie. Se vehicula că s-ar fi retras în urma unui conflict cu Gheorghe Papuc, ministrul de Interne de atunci. A revenit odată cu preluarea puterii de către forţele pro-europene, fiind numit, în iulie 2009, şef la „Fulger”. În 2011, printr-o scrisoare semnată de Alexei Roibu, ministrul de Interne de atunci, Ţurcan a fost propus pentru avansare în grad de general. Roibu a declarat ulterior că semnătura din scrisoare ar fi falsă şi că nu i-ar aparţine. A fost iniţiată o anchetă penală, care, însă a demonstrat contrariul. Atunci, Ţurcan nu a devenit general, lucru care avea să se întâmple în decembrie 2013, în urma unui decret semnat de Nicolae Timofti.

În perioada martie 2015 – noiembrie 2017, Ion Țurcan a deținut funcția de ministru adjunct de Interne, iar ulterior a fost numit reprezentant al Biroului pentru combaterea criminalităţii organizate şi a infracţiunilor deosebit de periculoase pe teritoriul CSI. În martie 2019 a fost ales președinte al raionului Criuleni din partea PD, asigurând mandatul până la alegerile locale din toamna aceluiași an.

Opinia ta contează. Comentează!