Soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Prințul Philip, a decedat la vârsta de 99 de ani
Externe 9 aprilie 2021, 19:42 | 1359

Drapelele britanice au fost coborâte în bernă la Palatul Buckingham. Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a încetat din viaţă. Prințul avea 99 de ani. Anunțul decesului prințului consort, care avea titlul de duce de Edinburgh, a fost făcut de casa regală britanică.

Este declarația oficială făcută de Palatul Buckingham. Prințul Philip a avut mai multe probleme de sănătate și a fost internat recent în spital timp de o lună. El a fost internat pe 16 februarie. Motivul exact nu a fost dezvăluit, dar Palatul Buckingham a spus la acea vreme că nu avea legătură cu COVID-19.

ALASTAIR BRUCE, comentator Sky Royal: "Știu sigur că Ducele nu va fi de acord cu toată această mediatizare, deoarece nu îi place să facă mare lucru din asta."

Philip, duce de Edinburgh, conte de Merioneth şi baron de Greenwich, cunoscut şi sub numele Philip Mountbatten, s-a născut pe 10 iunie 1921 în Corfu, Grecia, şi a deţinut titlul de prinţ al Greciei şi Danemarcei. La 18 ani, împreună cu cele patru surori, Philip a fugit din Grecia la bordul unui vas al armatei britanice.

Pe 28 februarie 1947, Philip a devenit cetăţean britanic şi a renunţat la drepturile asupra tronului Greciei şi Danemarcei, adoptând totodată numele de familie al mamei sale, Mountbatten. În acea perioadă a cunoscut-o pe actuala suverană, pe atunci prinţesa Elisabeta. Căsătoria lor a avut loc la Westminster Abbey pe 20 noiembrie 1947.

În ajunul nunţii regale, prinţul Philip a primit titlul de Alteţă Regală, alături de cele de baron de Greenwich, conte de Merioneth şi duce de Edinburgh. Prinţul Philip a participat în medie la 350 de angajamente oficiale pe an în numele casei regale. În 1957 a primit titlul de prinţ al Marii Britanii.

Prințul Philip a fost celebru pentru caracterul puternic, dar şi pentru gafele şi glumele sale mai puţin inspirate, alături de devotamentul faţă de coroana britanică.

Prinţul Philip s-a implicat şi în numeroase angajamente filantropice. El a doborât în 2009 recordul de longevitate al consorţilor monarhilor britanici. În 2011, pentru a sărbători momentul în care soţul ei a împlinit 90 de ani, regina Elisabeta a II-a i-a acordat titlul de Lord Mare Amiral al Marinei Regale.

REGINA ELIZABETA A DOUA: "Mă tem că prințul Philip a trebuit să mă asculte vorbind de prea multe ori. De multe ori am discutat în prealabil discursul meu și, cum vă imaginați, opiniile sale au fost exprimate foarte direct. Nu este genul de persoană care acceptă complimentele prea ușor, dar pentru mine a fost forța și puterea în toți acești ani."

În mai 2017, Palatul Buckingham a anunţat că prinţul Philip, care a fost unul dintre cei mai activi membri ai casei regale, participând la peste 22.000 de apariţii individuale la diverse evenimente, urma să renunţe la angajamentele sale publice începând din luna august. Prințul Philip s-a stins din viață cu două luni înainte de a împlini 100 de ani.

Opinia ta contează. Comentează!