Peste 56% dintre cetățeni ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană în cadrul unui referendum
Social 16 aprilie 2024, 20:25 | 449

Peste 56% dintre cetățeni ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană în cadrul unui referendum. Sunt datele unui sondaj de opinie prezentate astăzi de Comunitatea WatchDog. Studiul mai arată că peste 20 la sută dintre cei chestionați nu cunosc informații despre plebiscitul care urmează să aibă loc în țara noastră.

VASILE CANTARJI, sociolog: "A venit o fază de revigorare care a devenit mai vizibilă în anul 2020. În această perioadă, procentul celor care susțin aderarea a oscilat în limitele 50-60 la sută, iar acest sondaj particular fixează 57%. 56,5% mai exact."

VALERIU PAȘA, expert al comunității WatchDog: "Am întrebat oamenii dacă au auzit despre inițiativa de modificare a Constituției, privind referendumul. 79,4% zic „Da”, 19,6% spun „Nu”.19,6% este, din punctul meu de vedere, o cifră foarte înaltă. Practic 20 la sută din populație nu știe că se pregătește un referendum. Nu este bine."

Sondajul mai arată că dacă ar avea de ales între aderarea la Uniunea Europeană sau la Uniunea Economică Eurasiatică, cetățenii și-ar da votul pentru prima opțiune.

VASILE CANTARJI, sociolog: "Mai mult decât dublu este votul pentru Uniunea Europeană - 53,9%, față de 25,3% care ar susține aderarea la „Uniunea Vamală”."

Datele sondajului mai arată că numărul persoanelor care ar vota pentru aderarea la NATO, în cadrul unui referendum ipotetic, a crescut în ultima perioadă.

VASILE CANTARJI, sociolog: "34%, la un ipotetic referendum, ar vota pentru aderarea la NATO. Opoziția - 47,5%, iar zece la sută nu sunt deciși."

Sondajul a fost efectuat în cadrul proiectului „Menținerea rezistenței instituțiilor democratice din Republica Moldova”, implementat de Comunitatea WatchDog cu sprijinul „Open Society”. Studiul s-a desfășurat în perioada 6-13 aprilie, pe un eșantion de 1008 persoane. Marja de eroare a sondajului este de ±3%.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie