Fostul șef al Agenției Servicii Publice, Serghei Railean, a fost reținut pentru 72 de ore
Justiţie 17 noiembrie 2021, 15:26 | 924

Fostul director al Agenției Servicii Publice, Serghei Railean, a fost reținut astăzi pentru 72 de ore. El este bănuit de abuz și depășire a atribuțiilor de serviciu în perioada când era șef la ASP. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, acțiunile bănuitului au fost comise în favoarea organizației criminale „Plahotniuc”.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale: "În perioada în care a condus Agenția Servicii Publice, bănuitul a facilitat emiterea buletinelor de identitate și a pașapoartelor pe numele mai multor persoane din anturajul cetățeanului Vladimir Plahotniuc cu încălcarea vădită a procedurilor stabilite, inclusiv în lipsa solicitanților acestor acte."

Înainte de a-l reține pe Serghei Railean, procurorii și angajații Serviciului de Informații și Securitate i-au percheziționat casa, unde au fost ridicare suporturi digitale.

Investigațiile continuă, iar procurorii vor decide asupra necesității solicitării aplicării măsurilor preventive în privința bănuitului.

Amintim că în 2019, Procuratura a pornit un dosar penal în legătură cu perfectarea dublelor identități pentru Vladimir Plahotniuc și pentru omul de afaceri Vaja Jhashi. Buletinul de identitate și pașaportul pentru Plahotniuc, pe numele Novak Vladislav Vladimir au fost perfectate pe 13 iulie 2018. O lună mai târziu, sub numele Reznic Alexandr Mihail a obținut documente și Vaja Jhashi, proprietarul grupului Trans-Oil. După formarea alianței de guvernare PSRM-PD, în noiembrie 2019, procurorii au clasat dosarul. La fel, cu dublă identitate sa ales și finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc, Dorin Damir, al doilea nume al căruia este Dumitru Busuioc. Toate actele ar fi fost eliberate în perioada în care șef la ASP era Serghei Railean, finul de cununie al fostului premier Pavel Filip.

Cariera profesională din ultimii nouă ani a lui Serghei Railean a fost strâns legată de numele lui Pavel Filip. În 2006 Railean a fost numit director financiar la „Tutun-CTC”, societate la care, din 2008, Pavel Filip a fost director general. În 2011, după ce Pavel Filip devenise ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Serghei Railean a fost numit în funcţia de director general al Întreprinderii „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru”, instituție care era în subordinea Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, condus atunci de Filip. Când acesta a ajuns prim-ministru, Railean a fost numit director al noii agenții din subordinea Guvernului.

Opinia ta contează. Comentează!