Furtul de la BEM, jumătate de adevăr

În perioada 2011 - începutul anului 2012, cinci firme din grupul lui Platon, înregistrate pe persoane interpuse, au luat credite de la Victoribank în sumă totală de 40 de milioane de dolari și 123 de milioane de lei. Drept gaj, atunci au fost lăsate acţiuni de la Moldindconbank, acţiuni de la compania de asigurări ASITO, precum şi imobile din Republica Moldova și Federaţia Rusă, despre care se presupune că ar fi proprietăţile lui Platon. Mai mult ca atât, toate creditele bancare au fost garantate de Veaceslav Platon.

Potrivit lui Platon, acesta, reprezentând interesele unui grup de investitori în Moldova, în decembrie 2011 a procurat de la OTIV Prime Holding BV a lui Vlad Plahotniuc 26,75% din acțiunile Victoriabank, 81,76% din acţiunile Victoria Asigurări şi 100% din acţiunile SA Alfa-Engineering, care deţine hotelul Naţional. Pentru această tranzacție investitorii au luat credite în sumă de 75 milioane de dolari de la Victoriabank şi Moldindconbank.

Astfel, în decembrie 2011 Victoriabank oferă în mai puţin de o săptămână credite la patru companii controlate de Platon, în valoare de 40 de milioane de dolari. Banii au fost tranferaţi peste hotare la mai multe companii offshore, la fel controlate de Platon, care au fost implicate şi în schema de spălare a miliardelor ruseşti. Ulterior cele 40 milioane de dolari împrumutaţi de Platon s-au întors din nou la Victoriabank pe un cont de garanție, în baza unui acord de tip „escrow” pentru tranzacții atunci când părțile nu au încredere una în alta. Acordul în cauză a fost semnat de către o persoană din anturajul lui Platon, din partea lui Vlad Plahotniuc de către Andrian Candu în baza unei procuri, iar din partea Victoriabank de către Corneliu Ghimpu şi Ludmila Vangheli. După acumularea în contul de garanție a 75 de milioane de dolari și înregistrarea acțiunilor de pe Plahotniuc pe numele investitorilor reprezentaţi de Platon, 75 milioane de dolari au fost transferați de pe contul de garanţie la Victoriabank pe contul companiei OTIV Prime Holding BV, unde Plahotniuc este fondator cu 100%. Aceste operaţiuni sunt confirmate şi de Preşedintele Consiliului Victoriabank, Victor Ţurcan.

Opinia ta contează. Comentează!