Cinci elevi de la un liceu din capitală vor merge la campionatul din Norvegia „FIRST LEGO League”
Social 2 mai 2024, 19:28 | 461

Cinci elevi de la un liceu din capitală, care își zic echipa „Sirius”, vor merge la campionatul din Norvegia „FIRST LEGO League”, pentru a reprezenta Republica Moldova. La competiție vor participa alte 50 de echipe din Europa. Elevii s-au calificat la faimosul concurs după ce au trecut cu succes de etapa națională. Sunt siguri pe forțele lor și speră să revină acasă cu un premiu.

La concursul din Norvegia, echipele vor trece prin patru etape de jurizări. Elevii din Republica Moldova vor prezenta un robot care poate executa 15 misiuni, inclusiv transportarea anumitor obiecte și activarea unor mecanisme. Totul timp de două minute și jumătate.

CĂTĂLIN MĂRGINEANU, elev: "Acest robot are două motoare mari care mișcă roțile, două motoare medii pentru mișcarea mecanismelor și doi senzori de culoare care sunt amplasați la marginea robotului, perpendicular cu roțile pentru a urmări linia de pe masa de joc. Acesta are un hub, care este creierul robotului. În acesta stocăm toate datele."

CRISTIAN STAVILĂ, elev: "Noi folosim niște blocuri personalizate pentru a fi mai ușor de a aranja programul și de a reduce numărul de blocuri în program. Totodată, aceste blocuri ne permite să folosim senzorii mai ușor pentru a urmări linia sau a merge înainte drept și pentru a coti." Într-o altă etapă a campionatului, elevii trebuie să-și promoveze hobby-ul.

SABINA PAVLOV, elevă: "Noi trebuia să găsim o metodă prin care să ne promovăm hobby-ul. Noi am ales muzica. Și noi am făcut un web-site care se aseamănă cu o aplicație de cunoaștere, în care muzicienii pot să ajungă unul la altul mult mai ușor."

SEBASTIAN BABIN, elev: "Noi am creat acest web-site deoarece știm că muzicienii au problema de a se găsi unul pe altul și de a face o trupă. Ei se pot căuta la search, ca un fel se site de cunoaștere. Oamenii își pun interesele, vârsta, orașul, genul muzical pe care îl cântă, iar dacă le place de acest muzician pot da like. Avem feeduri, ca tinerii muzicieni să nu plece din țară și să poată promova muzica gratis aici, pe website."

La concursul din Norvegia, elevii vor fi jurizați și pentru valorile pe care le promovează.

MARTA GUȚU, elevă: "First Lego League nu este doar despre robotică sau despre proiect inovativ. Este și despre implementarea diferitor valori pentru a demonstra spiritul de echipă. Valorile promovate în acest concurs sunt teamwork, descoperire, inovare, impact, incluziune, distracție."

FIRST LEGO League este cea mai importantă competiție internațională din domeniul tehnologiei și roboticii dedicată copiilor și adolescenților cu vârste între 9 și 16 ani. 50 de echipe din Europa vor veni în orașul Bodo din Norvegia pentru a participa la concursul care se va desfășura în perioada 13-17 mai.

Opinia ta contează. Comentează!