Judecătorii și procurorii care nu vor promova proba integrității vor fi eliberați din funcție automat
Justiţie 16 noiembrie 2021, 18:50 | 620

Mult discutatul concept privind evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor a fost publicat de Ministerul Justiției. Potrivit acestuia, primii vor fi evaluați judecătorii Curții Supreme de Justiție, cei de la curțile de apel, procurorii din Procuratura Generală, Anticorupție și PCCCOS. La etapa a doua și a treia, vor fi supuși evaluării judecătorii de la instanțele inferioare și restul procurorilor. Mai mulți judecători au criticat anterior inițiativa evaluării extraordinare a oamenilor din sistem, pledând pentru auto-purificarea acestuia prin îndepărtarea judecătorilor cu probleme de integritate de către CSM.

Judecătorii și procurorii care nu vor promova proba integrității vor fi eliberați din funcție automat. Vor fi verificate activele și cheltuielile persoanelor supuse evaluării raportate la veniturile legale disponibile și declarate, iar în cazul unor neconcordanțe se va considera că subiectul nu a trecut testul integrității. Mai mult, verificarea bunurilor și cheltuielilor nu se va limita doar la subiectul vizat, ci va implica și membrii familiei acestuia. Asta înseamnă că dacă membrii familiei judecătorului sau procurorului evaluat nu va putea justifica bunurile și cheltuielile sale, precum și sursa donațiilor către persoana evaluată, se va considera că acesta a ratat testul integrității și va fi demis.

Pentru a declanșa acest mecanism, ar urma să fie creată o misiune internațională de monitorizare, o comisie de evaluare și un colegiu special de apel. Conform conceptului, misiunea internațională de monitorizare ar urma să fie formată din cinci membri, nominalizați de partenerii externi și doi de societatea civilă. Aceștia vor selecta membrii Comisiei de Evaluare, formată din patru colegii, dar și membrii Colegiului Special de Apel. Procedura de evaluare implică șase etape:

ETAPELE DE EVALUARE FORMULATE DE MINISTERUL JUSTIȚIEI: "1. Identificarea persoanei evaluate și a informațiilor privind începerea procesului de evaluare; 2. Colectarea datelor despre candidatul evaluat; 3. Analiza datelor, procesul de examinare cu participarea subiectului și emiterea deciziei; 4. Pentru CSM și CSP – aprobarea sau refuzul aprobării hotărârii Comisiei de Evaluare; 5. Contestarea hotărârii la Colegiul Separat al Curții de Apel (dacă este cazul); 6. Executarea hotărârii."

Conceptul ministerului nu este pe placul judecătorilor și procurorilor. Aceștia susțin că în sistem au rămas suficienți oameni capabili să producă purificarea din interior, fără implicarea politicului. Pentru aceasta ar fi suficient, spun ei, ca CSM și CSP să-și ia în serios misiunea de „chirurgi” ai sistemului.

IURIE LEALIN, președintele Asociației procurorilor pentru ordine și dreptate: "Noi considerăm că ar fi bine de îmbunătățit sistemul de evaluare internă a procurorilor, care este unul permanent spre deosebire de evaluarea asta externă, care se propune a fi o singură dată. În permanență procurorii trebuie să fie evaluați la fel ca judecătorii, în mod corect și echidistant. -Evaluați de o comisie internă? -Noi avem colegiul de evaluare. Se poate de modificat componența, poate introducem persoane din societatea civilă."

ION CHIRTOACĂ, Judecător, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani: "Nu este nevoie obligatoriu de evaluarea externă. Sunt mecanisme interne, una din probleme pe care am pus accent este evaluarea integrității judecătorilor și noi aici avem autorități și există loc de îmbunătățire a mecanismului."

ANATOLIE ȚURCANU, judecător CSJ: "Nu se luptă cu corupția și nu se combate corupția prin metode - m-am urcat pe cal alb, am ridicat sabia și inventez încă o idee năstrușnică, evaluarea, o să treacă evaluarea și o să vedem că nu a dat niciun efect. Să țineți minte! Și o să născocim altceva."

Exponenții guvernării anticipează începerea evaluării judecătorilor și procurorilor în vara anului viitor, procedura urmând să dureze, potrivit estimărilor deputaților PAS, până la sfârșitul anului 2022.

Opinia ta contează. Comentează!