Image-Description
Vladimir Zelenski – laureat al Premiului „Boris Nemțov” pentru curaj în anul 2022
Internaţional 12 iunie 2022, 20:13 | 858

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a fost desemnat laureat al premiului „Boris Nemțov” din anul 2022, pentru curaj, se arată într-un comunicat oficial postat pe site-ul fundației înființată în cinstea fostului politician și principalului oponent politic al lui Vladimir Putin.

După cum se arată în comunicat, în acest an, fundația a luat decizia de a nominaliza pentru titlu doar persoane din Ucraina. Printre acestea se numărau primarul orașului Kiev, Vitalii Kliciko, solistul trupei „Okean Elizi”, Sveatoslav Vacarciuk, fondatoarea unității medicilor voluntari militari, Iulia Paevskaia, consilierul Oficiului Președintelui Ucrainei, Aleksei Arestovici, dar și mulți alții.

„Fundația „Boris Nemțov” condamnă agresiunea militară a Rusiei în Ucraina. Însuși Boris Nemțov s-a expus dintotdeauna împotriva războiului cu Ucraina. În 2014, el aduna la manifestații publice la Moscova mii de oameni care se expuneau împotriva războiului. El înțelegea că Putin a declanșat un război în Ucraina pentru a nu-i permite acestei țări să devină parte a Europei. Eu îi urez Ucrainei o victorie cât mai rapădă și cred că aceasta este o poziție plină de patriotism, pentru că victoria Ucrainei semnifică înfrângerea regimului autoritar al lui Putin și victoria valorilor umane”, a declarat cofondatoarea fundației, Janna Nențova.

Fundația „Boris Nemțov” a fost înființată în anul 2015, în Germania, în cinstea politicianului Boris Nemțov. Printre demersurile fundației se numără consolidarea dialogului dintre Rusia și Uniunea Europeană, implementarea diferitor programe de cercetare și păstrarea vie a memoriei lui Boris Nemțov. An de an, din numele fundației, este înmânat Premiul „Boris Nemțov” pentru curaj și lupta pentru valorile democratice.

Opinia ta contează. Comentează!