Raportul fraudării alegerilor
Politic 7 martie 2019, 19:33 | 1439

Blocul ACUM Platforma DA și PAS a publicat un raport în care sunt prezentate fraudele electorale din cadrul scrutinului parlamentar din 24 februarie. În document, care are 120 de pagini, sunt descrise amănunțit peste 1.500 de nereguli admise doar în ziua alegerilor. Liderii Blocului ACUM Platforma DA și PAS spun că abaterile respective au influențat în mod decisiv rezultatul votului.

În raportul Blocului ACUM se arată că fraudarea alegerilor s-a produs prin acţiunile şi abuzurile admise în perioada preelectorală, în campania electorală şi nemijlocit în ziua scrutinului parlamentar, când au fost înregistrate nu mai puţin de 1.500 de abateri de la legislaţie, de trei ori mai mult decât la alegerile prezidențiale din 2016. Potrivit documentului, alegerile nu pot fi catalogate ca fiind libere şi corecte întrucât:

• Mai mult de jumătate de milion de cetățeni ai Republicii Moldova domiciliați peste hotare nu au reușit să voteze pentru că au pașapoarte cu termen de valabilitate expirat sau din cauza interdicției de a vota cu buletine de identitate valabile. • A fost schimbat sistemul electoral contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. • Circumscripțiile uninominale au fost constituite prin manipularea hotarelor în folosul unor actori politici, dar și prin încălcarea prevederilor legale. • Guvernarea a recurs la hărțuirea şi discreditarea fără precedent a opoziției și a exponenților acesteia. • Excluderea interdicției de a desfășura agitație electorală în ziua votului a fost un pretext pentru a „legaliza” folosirea masivă a resurselor administrative și pentru a cumpăra voturi în ziua alegerilor. • Partidele de la guvernare au folosit resurse financiare netransparente, iar o bună parte din ele nu au fost declarate conform legii. • În circumscripțiile nr. 47 și 48, constituite pentru locuitorii din Transnistria, a participat un număr record de cetățeni, care au fost aduși organizat și care au votat în schimbul unei retribuții financiare.

Potrivit raportului, cu puțin timp înainte de alegeri, s-a atestat o situație fără precedent în care multor persoane li s-a perfectat buletine de identitate sau fișe de însoțire ,în care li s-a schimbat domiciliul sau reședința, astfel încât aceste persoane să poată vota în anumite circumscripții uninominale. Conform Promo-LEX, cel mai mare număr de persoane care a votat pe liste suplimentare se atestă în circumscripțiile din municipiul Chișinău: circumscripția nr. 25 - 3148 de alegători, circumscripția nr. 32 - 1837 de alegători, circumscripția nr. 26 - 1439 de alegători și circumscripția nr. 33 - 1546 de alegători. Printre circumscripțiile din afara Chișinăului se evidențiază cele din Nisporeni, Soroca şi Cahul.

În cazul a cel puțin 51 de secţii de votare, observatorii au avut acces limitat la procesele verbale de numărare a voturilor. Au fost atestate 24 cazuri de obstrucționare a activității observatorilor pe parcursul votării. Cele mai des raportate incidente au fost: • Deficiențe în liste electorale (129), transportarea organizată a alegătorilor la secții de votare (123) și nerespectare a secretului votului (107). • Întreruperea procesului de filmare a procedurilor de votare și numărare a buletinelor de vot (79 de cazuri) și deteriorarea buletinelor de vot (56 de cazuri). • Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale: ruperea, deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot (77 de cazuri). • Votarea nejustificată în grup - în cabine de vot se află 2 și mai multe persoane (94 de cazuri).

În raport se mai arată că au fost observate cazuri de scoatere a buletinelor din secția de votare, fiind create premisele folosirii procedeului „carusel”, conform căruia, persoanele care scot buletinul cu aplicarea ștampilei „votat” în dreptul concurenților PD obțin remunerare, iar astfel de buletine ar fi fost transmise altor persoane. Blocul ACUM a anunțat că va expedia dosarul fraudării alegerilor la Curtea Constituțională. Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, spune că acuzaţiile Blocului ACUM sunt nefondate.

Reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale nu au fost de găsit pentru o reacţie.

Opinia ta contează. Comentează!