Geoană: Dacă Ucraina, Georgia sau Republica Moldova vor să meargă către Vest, e decizia suverană a acestor țări
Externe 22 iunie 2021, 15:39 | 903

Occidentul nu este în situația de a putea avea o discuție cu Rusia despre recrearea de sfere de influență în Europa. Rusia are un veto asupra destinului unor țări și acest lucru merge împotriva principiilor NATO, a declarat pentru presa de la București secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

MIRCEA GEOANĂ secretar general adjunct NATO: "Suntem noi, Occidentul democratic, azi în situația de a putea avea o discuție cu Rusia despre recrearea de sfere de influență în Europa? Răspunsul e categoric nu!"

Potrivit lui Mircea Geoană, dacă Ucraina, Georgia sau Republica Moldova vor să meargă către Vest, e decizia suverană a acestor țări și decizia celor din Occident, NATO, UE cu privire la un eventual calendar de acomodare a acestor cerințe. Moscova este conştientă că Washingtonul îşi va continua politica de îngrădire a Rusiei prin noi sancţiuni, în pofida rezultatelor ''constructive'' şi ''pozitive'' ale summitului pe care l-au avut săptămâna trecută la Geneva preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile Reuters şi EFE. Declaraţia sa survine la o zi după ce consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a anunţat că administraţia preşedintelui Joe Biden pregăteşte un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, sancţiunile anunţate de Washington sunt ''codificate'' şi ''implementarea lor nici măcar nu depinde de voinţa preşedintelui american''. După declaraţia lui Jake Sullivan, Moscova a transmis că analizează situaţia, posibilele restricţii ce vor urma prin aceste sancţiuni şi studiază diferitele opţiuni, scrie AGERPRES

Opinia ta contează. Comentează!