Zelenski l-a invitat pe Putin să se întâlnească în Donbas, pentru a pune capăt tensiunilor
Externe 21 aprilie 2021, 15:46 | 725

Vladimir Zelenski a promulgat legea ce permite convocarea rezerviştilor pentru serviciul militar fără a decreta mobilizarea. Legea, aprobată în martie, permite o întărire semnificativă a forţelor armate în contextul escaladării tensiunilor cu Rusia. Zelenski l-a invitat pe omologul său rus, Vladimir Putin, să se întâlnească în Donbas, pentru a face să scadă tensiunea dintre cele două ţări. Kremlinul s-a abținut de la comentarii.

VLADIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Vreau să-i spun vecinului nostru din nord. În cazul nostru este inadmisibil să aperi pe cineva, atacând. Este imposibil să eliberezi pe cineva, capturând. Este ireal să aduci pace pe turela tancului. Ucraina și Rusia au viziuni diferite asupra lucrurilor, asupra viitorului, chiar dacă în trecut au avut o istorie. Noi suntem într-un fel, voi - în altul. În ciuda acestei probleme, există o cale, o șansă reală pentru a evita posibile pierderi de război. Domnule Putin. Sunt gata să mai fac un pas și să mă întâlnesc cu Dumneavoastră în Donbasul ucrainean. Oriunde, în orice loc. Acolo, unde e război."

"Milioane de vieţi sunt în joc în cazul unui conflict între Ucraina şi Rusia”, a avertizat Zelenski, adresându-i-se liderului de la Kremlin.

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene nu au arătat "apetit" pentru o nouă rundă de sancţiuni economice împotriva Rusiei, a declarat marţi şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba într-o conferinţă de presă online, fapt pe care l-a constatat după ce le-a cerut acestora luni să ia în considerare o astfel de măsură.

DMITRO KULEBA, ministrul de externe ucrainean: "Este important ca Moscova să înțeleagă că agresiunile Rusiei va aduce consecințe grave, cum ar fi izolarea internațională și sancțiuni economice dureroase. De aceea am cerut consiliului afacerilor externe al UE să ia în considerare o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei."

Kuleba a reiterat că doreşte o soluţie diplomatică a problemei, dar atât el, cât şi Vladimir Zelenski nu au reuşit să discute la telefon cu omologii Serghei Lavrov şi Vladimir Putin. Răspunzând unei întrebări, el a precizat că nu a abordat cu miniştrii europeni problema gazoductului Nord Stream 2, reamintind însă că poziţia Ucrainei este una cunoscută.

DMITRO KULEBA, ministrul de externe ucrainean: "Nord Stream 2 este un proiect prost şi merge împotriva celor mai bune interese ale securităţii energetice în Europa. Este rău pentru securitatea energetică a Ucrainei, dar şi pentru securitatea Ucrainei ca întreg. Pentru că dacă țeava noastră este goală, atunci Rusia va avea mâinile dezlegate pentru a se comporta şi mai agresiv în Ucraina."

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de intensificarea ciocnirilor în Donbas, unde trupe ucrainene luptă cu separatişti sprijiniţi de Rusia, într-un conflict despre care Ucraina afirmă că s-a soldat cu 14.000 de morţi începând din 2014.

JOSEP BORRELL, șeful diplomației UE: "Acumulările militare la granița cu Ucraina sunt foarte îngrijorătoare. Sunt peste 150.000 de soldați ruși adunați la frontiera cu Ucraina și în Crimea. Riscul unei escaladări ulterioare este evident. Trebuie să lăudăm Ucraina pentru răspunsul lor constrâns și îndemnăm Rusia să reducă tensiunile."

DMITRO KULEBA, ministrul de externe ucrainean: "Știm că Rusia a adus parașutiști. Întreaga unitate militară, egală cu un regiment, este redistribuită în Crimeea dintr-un alt oraș din Rusia. Crimeea va fi de acum înainte o bază permanentă."

Aliaţii occidentali ai Kievului şi NATO au acuzat Rusia de masare 'provocatoare' de trupe la frontiera estică a Ucrainei şi în Crimeea. La rândul său, Rusia a denunţat 'activitatea provocatoare' a Statelor Unite şi NATO în regiunea Mării Negre.

Opinia ta contează. Comentează!