Aproximativ 1000 de persoane s-au adunat vineri la un concert organizat de Ilan Șor pentru diaspora moldovenească din Rusia
Social 25 martie 2024, 20:17 | 966

Aproximativ 1000 de persoane s-au adunat vineri la un concert organizat de Ilan Șor pentru diaspora moldovenească din Rusia. Cum în același timp se întâmpla atacul de la Crocus City, evoluția mai multor artiști, pe care Șor i-a adus de la Chișinău, a fost dată peste cap. Adrian Ursu ne-a spus că nu a știut cine îi plătește onorariul. „Implicarea lui Șor a fost ținută în secret”, ne-a declarat unul dintre organizatorii concertului.

Întâmplător sau nu, Festivalul dedicat „Mărțișorului” a fost mediatizat intens de principalele instituții de presă afiliate Kremlinului. În reportajele de la eveniment, propagandiștii ruși menționează că spectacolul este finanțat de, cităm „opozantul politic din Republica Moldova, Ilan Șor”. Citat încheiat. În deschiderea spectacolului, Șor a ținut un discurs și a dat diplome coducătorilor celor zece asociații obștești din Rusia, care au participat la concert.

Șor a declarat presei moscovite că Occidentul încearcă să transforme Republica Moldova într-un „câmp de luptă”.

ILAN ȘOR: "În Moldova sunt aduse rachete, tancuri, dar nu este clar cine are nevoie de ele."

În primele câteva ore ale atacului terorist de la Crocus City, canalele de Telegram afiliate regimului Putin au publicat cel puțin 35 de știri cu titlurile „Moldova e pe cale de dispariție” și „Occidentul încearcă să transforme Moldova într-un câmp de luptă”, în care singura sursă citată este oligarhul fugar.

La concertul organizat de Șor urmau să cânte mai mulți interpreți din Republica Moldova. Spectacolul a fost compromis de cele întâmplate la Crocus City Hall, ne-a spus Adrian Ursu. El zice că nu a știut cine îl plătește.

ADRIAN URSU el, ro, interpret: "- Ați știut că evenimentul este organizat inclusiv de Ilan Șor? - Nu, nu am știut. Am știut de asociația care organizează. - Ce cunoașteți despre această asociație? - Că organizează evenimente culturale pentru diasporă. - De cât timp există? Cine stă în spatele ei? - Asta nu e treaba mea. Eu nu pun așa întrebări."

Astfel, interpretul nu vede o problemă că organizatorul concertului este condamnat la 15 ani pentru furtul miliardului, care îl susține pe Putin.

ADRIAN URSU, interpret: "- Ce credeți despre faptul că Ilan Șor este organizatorul acestui concert? - Eu cred că este bine că se organizează evenimente și în Europa, și în Statele Unite, și în Rusia. Sunt concetățenii noștri, sunt moldoveni, care la fel ca și ceilalți așteaptă muzică, ceva de acasă. Am văzut oameni frumoși. M-am fotografiat cu ei. Asta am reușit să fac."

Unul dintre organizatorii evenimentului, Elena Horozova, ne-a confirmat că onorariile artiștilor au fost plătite de către Șor.

ELENA HOROZOVA ea, ru, orgainzatoarea festivalului „Mărțișor”: "- Cine a plătit onorariile artiștilor din Moldova? - Se pare că acum se poate de spus asta... E clar că sponsorul a fost Ilan Șor."

Spectacolul a fost organizat de 10 asociații obștești de moldoveni, care activează în Federația Rusă. Cheltuielile de bază urmau să fie suportate de un centru cultural-educativ, înființat în decembrie 2023. Horozova spune că a aflat de implicare lui Șor cu jumate de oră până la începere.

ELENA HOROZOVA ea, ru, orgainzatoarea Festivalului „Mărțișor”: "Atunci când mi-au propus să particip la acest festival, nimeni nu a știut cine finanțează acest eveniment. Nu aveam astfel de informație. Despre faptul că Ilan Șor va fi la acest eveniment am aflat cu jumătate de oră înainte de apariția lui în scenă."

Recent, pe pagina de facebook a centrului pomenit mai sus au fost publicate imagini cu bașcanul de la Comrat Evghenia Guțul, în timpul vizitei sale la festivalul din Soci.

ELENA HOROZOVA, orgainzatoarea festivalului „Mărțișor”: "- Cine este președintele acestei organizații? - Veaceslav Andriencov, dacă nu greșesc. - Și el v-a anunțat că vor veni artiști din Moldova? - Ne-au trimis afișul evenimentului, ne-au spus că în calitate de locație ne este propusă o sală în complexul „Cosmos”, că scena e mare. „Pregătiți artiștii voștri regionali”.... - Și întrebat cine plătește, el a răspuns că sponsorul e Ilan Șor. - Nimeni nici nu a întrebat. Nu ne-a interesat."

Deși susține că n-a luat bani de la Șor, Elena Horozova îi mulțumește pentru implicare.

ELENA HOROZOVA, orgainzatoarea festivalului „Mărțișor”: "- Dumneavoastră nu credeți că ați fost indusă în eroare? Că ați fost folosită? - Nu. Mai mult! Îi mulțumesc lui Ilan Șor că a oferit organizațiilor obștești din Rusia să organizeze un astfel de eveniment. - Chiar și în pofida faptului că el e condamnat pentru furtul miliardului? - Da."

Alți artiști care au primit oferta, dar au respins-o, ne-au declarat sub protecția anonimatului că sumele cu care au fost plătiți artiștii variază între două și zece mii de euro.

Opinia ta contează. Comentează!