Jurnalul Săptămânii, 6 August

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Vom plăti, din nou, mai mult pentru gazele naturale. Noul tarif este de 22 de lei și 99 de bani cu TVA inclus - cu peste patru lei mai mult decât în prezent. Moldovagaz a cerut un preț și mai mare: de 29 de lei și 48 de bani.

Avem cetățeni care trăiesc într-o sărăcie energetică profundă. Cei mai vulnerabili sunt la sate, care, în proporție de 90%, se încălzesc cu lemne și cărbune. Sunt 380 de mii de astfel de familii. Economistul Veaceslav Ioniță estimează că în iarna care vine, 80 la sută din populație nu-și va putea plăti factura pentru gaz.

Rapița este practic singura cultură care a supraviețuit secetei. Recoltarea este în acest an întârziată din cauza înghețurilor din primăvară. Într-un fel sau altul, țăranii din satul Sauca, raionul Ocnița, muncesc de zor până seara târziu. Colega mea Daniela Pascari a mers la Ocnița să discute cu gospodarii.

Opinia ta contează. Comentează!