Image-Description
Putin atacă Ucraina cu avioane, tancuri și nave militare; Zelenski a declarat stare de război
Internaţional 24 februarie 2022, 08:00 | 5142

Președintele Vladimir Putin a anunțat, joi dimineața, o operațiune militară specială în Donbas. Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. Orașele ucrainene sunt atacate cu artilerie, pe care aeriană și maritimă. În Ucraina, Vladimir Zelenski a declarat stare de razboi.

UPDATE 18:08 // Peste 100 de persoane au ieșit la un protest pașnic în fața Ambasadei ruse din Chișinău. Oamenii țin pancarte cu mesaje precum: „Kremlin, oprește-te!”, „Rusia - agresor”, „NU războiului în Ucraina”.

UPDATE 18:00 // Zelenski: „Ucraina nu a ales calea războiului, dar Ucraina se oferă să revină la pace”

În jurul orei 17:30, Vladimir Zelenski a făcut noi declarații. Președintele Ucrainei spune că „Ucraina nu a ales calea războiului, însă se oferă să revină la pace“. „Suntem ucraineni și vom rămâne pe teritoriul nostru“, a mai spus Zelenski.

UPDATE 17:21 // Rusia a lansat 200 de atacuri; Ex-ministru: „Încearcă să înconjoare Harkovul, se pare că acesta este acum ținta principală”

UPDATE 16:49 // Ucrainenii susțin că avioanele rusești bombardează casele civile

Comandamentul militar al Ucrainei spune că patru oameni au fost uciși iar 10 sunt răniți după ce un obuz rusesc a lovit un spital din Vuhledar din regiunea Donețk din estul Ucrainei. Printre răniți se pare că ar fi șase doctori.

UPDATE 16:31 // În Republica Moldova va fi instituită stare de urgență pentru 60 de zile. Vom avea regim special de intrare și ieșire din țară.

UPDATE 16:09 // Delegația RM în CUC reiterează că nu a fost comis niciun atac asupra Ucrainei dinspre Transnistria

Delegația RM în Comisia Unificată de Control anunță în contextul informațiilor apărute pe rețelele de socializare, potrivit cărora în această dimineață ar fi avut loc un atac dinspre Transnistria asupra Ucrainei, că contingentele militare ale părților din Forțele Mixte de Menținere a Păcii nu au fost implicate în astfel de măsuri.

UPDATE 14:23 // Grupuri de refugiați ucraineni surprinși la vama de la Palanca; Oamenii părăsesc țara plângând

Grupuri de refugiați ucraineni au fost surprinși de reporterii noștri la trecerea punctului vamal de la Palanca. Oamenii sunt speriați și spun că pleacă din țară de teama războiului.

UPDATE 13:49 // Armata Ucrainei anunță că a luat primii prizonieri; „Putin a trimis la război niște copii”

Forțele armate ale Ucrainei anunță despre capturarea primilor prizonieri, ruși. Aceștia sunt foarte tineri și speriați. Mai mulți internauți au comentat că Putin a trimis niște copii la război.

UPDATE 12:35 // Ucraina este lovită de un al doilea val de rachete: Civilii fug din țară, morți și răniți în bombardamentele rusești

Ucraina este lovită de un al doilea val de atacuri cu rachetă, a declarat joi un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Autorităţile de la Kiev spun că primul val, lansat la scurt timp după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat joi dimineaţă o operaţiune militară, a lovit centre de comandă militare şi alte clădiri din mai multe oraşe din Ucraina.

UPDATE 12:08 // Circa 2000 de ucraineni au traversat hotarul Republicii Moldova

În jur de 1900 de cetățeni ai Ucrainei au intrat pe teritoriul Republicii Moldova până la această oră. MAI anunță că a fost mobilizat Centrul de plasment care se subordonează Biroului Migrație și Azil al MAI în necesitatea eventuală a plasării persoanelor care solicită protecție din partea Republicii Moldova.

Totodată, Ministerul de Externe de la Chișinău a instituit o Celula de criză pentru evacuarea cetățenilor RM din Ucraina.

UPDATE 11:51 // Spațiul aerian al Republicii Moldova, ÎNCHIS începând cu ora 12:00, în legătură cu războiul din Ucraina

„Ținând cont de situația din regiune una dintre deciziile la care s-a ajuns astăzi în cadrul consiliului Suprem de Securitate este de a închide spațiul aerian, cu începere de la ora 12.00. Cursele vor fi redirecționate spre alte aeroporturi”, a eclarat ministrul de Interne, Ana Revenco, cu puțin timp în urmă.

UPDATE 11:14 // Ucraina rupe relațiile diplomatice cu Rusia

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a anunțat, în cadrul unui briefing, că Ucraina rupe relațiile diplomatice cu Rusia. „Am închis relațiile diplomatice cu Rusia. Ucraina se apără, nu va ceda libertatea. Pentru ucraineni independența este cea mai mare libertate.UPDATE 13:49 // Armata Ucrainei anunță că a luat primii prizonieri; „Putin a trimis la război niște copii”

Forțele armate ale Ucrainei anunță despre capturarea primilor prizonieri, ruși. Aceștia sunt foarte tineri și speriați. Mai mulți internauți au comentat că Putin a trimis niște copii la război.

UPDATE 11:03 // Serviciul de Informații și Securitate a instituit cod galben de alertă teroristă pe teritoriul Republicii Moldova. Vedeți aici ce măsuri sunt prevăzute.

UPDATE 10:22 // Republica Moldova este gata să primească câteva zeci de mii de refugiați ucraineni

Republica Moldova este gata să primească câteva zeci de mii de refugiați ucraineni. Despre aceasta a anunțat președintele Republicii Moldova după ședința Consiliului Suprem de Securitate. „Vom ajuta oamenii care au nevoie desprijinul nostru. Suntem gata să primim câteva zeci de mii de oameni”, a declarat Maia Sandu.

UPDATE 10:00 // O unitate militară, atacată în nordul regiunii Odessa: Șase persoane au murit, iar 19 sunt date dispărute

O unitate militară a fost atacată în nordul regiunii Odessa. Potrivit informațiilor preliminare, șase persoane au murit, iar 19 sunt date dispărute. Centrul de informații strategice al Ucrainei anunță că șapte persoane au fost rănite.

UPDATE 9:50 // Scene dramatice în orașele atacate; În Kiev oamenii se roagă pe străzi sau fug, ieșirea e blocată de coloane de mașini

Ucrainenii sunt șocați și îngroziți de ceea ce li se întâmplă. În Kiev se aud sirenele, iar oamenii fug din oraș. Au apărut imagini cu coloane uriașe de mașini care au blocat autostrada la ieșirea din Kiev. Între timp, alții s-au adăpostit în stațiile de metrou sau se roagă în genunchi pe străzi.

UPDATE 9:43 // Discursul în care Putin a anunțat invadarea Ucrainei a fost înregistrat cu trei zile în urmă

Ziarul rus independent Novaya Gazeta, la care a lucrat și ziarista Anna Politkovskaya înainte de a fi asasinată în 2006 pentru anchetele ei jurnalistice împotriva corupției din Federația Rusă, scrie că discursul video din zorii zilei de joi, în care Vladimir Putin a anunțat invadarea Ucrainei, a fost înregistrat încă de luni, 21 februarie. Publicația rusă a descoperit acest lucru analizând metadatele fișierului video postat de Kremlin pe rețelele sociale.

UPDATE 9:25 // Ecoul războiului, auzit și de la Chișinău în această dimineață; „N-au fost exerciții în regiunea transnistreană”

În această dimineață, începând cu ora 05:00 zgomotul exploziilor a fost auzit timp de oră atât în preajma regiunii transnistrene, cât și la Chișinău. Oamenii de la Coșnița și Doroțcaia ne-au informat că cel mai probabil era zgomot al exploziilor care veneau dinspre Odesa, nu erau exerciții din regiunea transnistreană.

UPDATE 8:27 // Liderii europeni reacționează dur după atacul Rusiei asupra Ucrainei: Vom trage Kremlinul la răspundere

Uniunea Europeană va trage la răspundere Moscova pentru atacul "nejustificat" asupra Ucrainei, a declarat joi şefa executivului blocului comunitar, Ursula von der Leyen. „În aceste ore sumbre, gândurile noastre sunt cu Ucraina, cu femeile, bărbaţii şi copiii nevinovaţi care se confruntă cu acest atac neprovocat şi le este frică pentru viaţa lor", a scris Ursula von der Leyen într-un mesaj postat pe Twitter.

UPDATE 7:42 // MAEIE cere cetățenilor RM să nu se deplaseze în țara vecină, iar celor care se află în Ucraina să părăsească imediat țara

În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina din această noapte, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene solicită cetățenilor Republicii Moldova să nu se deplaseze în țara vecină, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat.

------------------------------

„Astăzi, 24 februarie, la ora 5.00 Forțele Armate ale Federației Ruse au început bombardamentul intensiv al unităților noastre din est și au lansat și lovituri cu rachete-bombă pe aeroporturile din Borîspil, Ozerne, Kulbakino, Ciuhuiiv, Kramatorsk, Ciornobaiivka și asupra unor obiective militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Președintele Vladimir Putin a anunțat, joi dimineața, o operațiune militară specială în Donbas. Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. Operațiunea militară a Rusiei este una complexă, cu atacuri de artilerie, aeriene și de pe mare”, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ucrainene.

UPDATE 07:52 // Ministrul de Externe al Ucrainei, Dimitri Kuleba, a cerut lumii să „acționeze imediat” ca răspuns la operațiunea militară a Rusiei în țară „Lumea trebuie să acționeze imediat. Viitorul Europei și al lumii este în joc, a scris Kuleba într-un mesaj postat joi dimineață pe Twitter.

El enumeră măsurile care în opinia lui sunt necesare imediat:

- Sancțiuni devastatoare împotriva Rusiei acum;

- Izolați complet Rusia prin toate mijloacele, în toate formatele;

- Arme, echipamente pentru Ucraina;

- Asistență financiară;

- Asistență umanitară.

UPDATE 07:48 // Trupele de desant au fost parașutate în Harkov, în Kiev au fost pornite sirenele antiaeriene. În imaginil care apar pe rețelele sociale, pot fi observate trupe de densat rusești parașutate în orașul ucrainean Harkov.

Între timp, în capitala Kiev au fost pornite sirenele antiaeriene.

UPDATE 7:17 // Rusia vizează infrastructura militară a Ucrainei, apărarea aeriană şi forţele aeriene cu arme de înaltă precizie şi nu atacă oraşele ucrainene, potrivit Ministerul Apărării de la Moscova.

Kievul a declarat că Moscova a lansat un atac la scară largă asupra Ucrainei, centrele de comandă militară din mai multe oraşe fiind lovite de rachete.

Printre altele, Ucraina şi-a închis întreg spaţiul aerian ca răspuns la operaţiunea militară rusă din Donbas, a informat televiziunea publică joi dimineaţă devreme.

Zelenski: Introducem legea marțială pe întreg teritoriul țării noastre

UPDATE 6:50 // Ministerul de Interne ucrainean spune că la nivel național ar fi sute de răniți în urma atacurilor.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a avut o primă reacție după atacul Rusiei și le-a transmis cetățenilor ucraineni să își păstreze calmul și să rămână în case. Acesta a anunțat că va fi impusă starea de război.

„Dragi cetățeni ucraineni, în această dimineață, președintele Putin a anunțat o operațiune militară specială în Donbas. Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurii noastre militare și a polițiștilor noștri de frontieră. S-au auzit explozii în multe orașe din Ucraina. Introducem legea marțială pe întreg teritoriul țării noastre.

Acum un minut am avut o conversație cu președintele Biden. SUA au început deja efortul internațional. Astăzi ar trebui să vă păstrați calmul. Stați acasă dacă puteți. Noi lucrăm. Armata lucrează. Întregul sector al apărării și securității funcționează. Fără panică. Suntem puternici. Suntem pregătiți pentru tot. Vom câștiga pentru că suntem Ucraina.”, a spus Zelensko.

Opinia ta contează. Comentează!