Condamnat prin înșelăciune

Republica Moldova ar putea să mai piardă un proces la CEDO. Un cetățean este pe cale să ceară dreptate la Înalta Curte de la Strasbourg după ce a fost ținut ilegal 425 de zile în pușcărie. Amarnica poveste a lui Igor Savin, inspector din cadrul Ministerului Finanțelor, a început în 2011, la Cahul, unde i-a fost înscenată o luare de mită.

Igor Savin spune că, în 2011, fostul deputat Ion Butmalai, originar din Cahul, a solicitat o verificare la Primăria acestui oraș, precum și la instituțiile din subordonarea acesteia. Plecat la fața locului, Savin a depistat nereguli la Gospodăria comunal-locativă Cahul. Pentru a scăpa de probleme, șefii acesteia i-au pus inspectorului niște bani în birou, pentru a-l acuza de luare de mită.

Una dintre abaterile depistate ținea de gestionarea resurselor subterane, mai concret - a nisipului. Savin afirmă că după asta a fost amenințat cu moartea.

Inspectorul a fost reținut și două luni s-a aflat în arest în Penitenciarul Nr. 5 din Cahul.

Marele probleme au apărut după ce Savin a scris o plângere la Procuratura Generală. Prima instanță l-a condamnat la opt ani de închisoare.

Despre perioada de detenție din Penitenciarul Nr. 5 din Cahul, Igor Savin își amintește cu groază.

După decizia Curții de Apel Cahul, Savin a fost transferat în Penitenciarul Nr.13 din Chișinău, doar că aici se afla doar în trecere, întrucât destinația finală era Penitenciarul Lipcani. În acest interval el a cerut de mai multe ori un medic, fiind invalid de gradul doi.

Bărbatul spune că deși în Penitenciarul Nr. 16 a fost transferat pentru investigații medicale, a remarcat o lipsă de condiții adecvate.

În timp ce se afla în penitenciarul din Lipcani, Igor Savin a fost achitat de Curtea Supremă de Justiție.

Avocatul Vadim Vieru a trimis o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii, care urmează să se exprimă asupra condamnării ilegale a lui Igor Savin.

Dacă instituțiile de drept nu vor respecta normele legale, avocatul spune că va merge cu clientul său la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Solicitat pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Anticorupție ne-a comunicat că lui Igor Savin i s-a răspuns la petiție, în urmă cu o lună. Potrivit codului de procedură penală, a fost emisă o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale pe motiv că nu s-a constatat faptul infracțiunii. Serviciul de Presă al CSM a spus că solicitarea lui Igor Savin a fost respinsă.

Opinia ta contează. Comentează!