Jurnalul Săptămânii, 26 Martie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Cei care-i ajută pe refugiații ucraineni s-au transformat, în aceste zile, în adevărați eroi. Voluntarii îi asigură cu transport, cazare și produse alimentare fără a aștepta să li se spună „mulțumesc”. Mulți dintre ei muncesc fără nicio zi liberă din 24 februarie. Își dedică tot timpul faptelor bune. În ce ritm trăiesc acum, aflați din reportajul ce urmează.

Republica Moldova este prinsă într-un lanț de crize, care au început anul trecut, în pandemie. Acum, problemele sunt multiplicate de războiul ruso-ucrainean, care generează scumpiri la tot mai multe produse. În noua realitate economică în care ne-am pomenit, devin tot mai importante investițiile țintite și dezvoltarea sectoarelor economice care au un mare potențial de creștere.

Deși a trecut o lună de război, încă ne pare incredibil că în secolul XXI sunt bombardate orașe, iar oamenii sunt nevoiți să se ascundă în subsoluri și să îndure foame. Istoriile celor care au reușit să fugă, la propriu, printre gloanțe, sunt de-a dreptul cutremurătoare. Colega mea Diana Popa a reușit să discute cu o moldoveancă refugiată recent din calea războiului. Împreună cu copilul său, Elena David a simțit pe propria piele așa-zisa „operațiune militară specială” a lui Putin. Când ocupanții ruși i-au ucis vecinii, femeia a înțeles că trebuie să ajungă cu orice preț în Republica Moldova. Aflați în continuare ce drum a parcurs și ce obstacole a întâlnit în cale.

Opinia ta contează. Comentează!