Nord Stream 2 ameninţă Ucraina şi Europa Centrală pe plan politic, militar şi energetic, afirmă Kievul și Varșovia într-un comunicat
Externe 22 iulie 2021, 17:43 | 833

Washingtonul şi Berlinul au ajuns la un acord destinat să pună capăt disputelor pe tema gazoductului controversat Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania. Acest pas înapoi i-au atras preşedintelui american critici atât din partea republicanilor, cât şi din propria tabără democrată. Republicanii au denunţat acordul americano-german, catalogându-l drept un cadou făcut lui Vladimir Putin.

Acest acord germano-american subliniază că cele două ţări pledează împreună pentru prelungirea, cu zece ani, a măsurilor ce garantează tranzitul prin Ucraina al gazelor ruseşti. ”Moscova riscă sancțiuni, dacă va utiliza energia drept o armă”, a anunţat miercuri Victoria Nuland, nr.3 în Departamentul de Stat.

VICTORIA NULAND subsecretar de stat pentru afaceri politice: "Dacă Rusia va încerca să utilizeze energia drept o armă sau va comite alte acte agresive faţă de Ucraina, Germania se angajează, în acest acord cu noi, să ia măsuri la nivel naţional şi să exercite presiuni pentru adoptarea unor măsuri eficiente la nivel european, inclusiv sancţiuni pentru limitarea capacităţilor de exporturi ruseşti spre Europa în sectorul energetic."

Un alt aspect al acestui acord este sprijinirea prelungirii acordului de tranzit între Rusia şi Ucraina, care se încheie în 2024. Vom pleda şi vom face presiune pentru zece ani suplimentari, a adăugat Victoria Nuland în cursul unei audieri în Congres.

Statele Unite se opun puternic de mai mulţi ani acestui gazoduct, aproape finalizat, care trece pe sub Marea Baltică, dar nu şi prin Ucraina, ceea ce ameninţă să priveze Kievul de o parte din veniturile rezultate din taxele de tranzit, dar şi de un mijloc de presiune asupra Moscovei. Preşedintele Joe Biden a sfârşit prin a renunţa la impunerea de sancţiuni pentru a bloca proiectul, apreciind că este prea târziu şi ar fi mai bine să mizeze pe o cooperare cu Germania, favorabilă Nord Stream 2.

”Viitorul gazoduct Nord Stream 2 ameninţă Ucraina şi Europa Centrală pe plan politic, militar şi energetic", au declarat într-un comunicat comun miniştrii de externe ai Ucrainei şi Poloniei, Dmitro Kuleba şi Zbygniew Rau. În același timp, Moscova și Berlinul şi-au exprimat satisfacţia în legătură cu progresul gazoductului Nord Stream 2. Președintele Putin și cancelarul Merkel sunt satisfăcuţi să vadă că Nord Stream 2 este pe punctul de a fi încheiat, a declarat Kremlinul după o conversaţie telefonică între Vladimir Putin şi Angela Merkel, scrie AFP.

Opinia ta contează. Comentează!