În preajma sărbătorilor pascale, Muzeul de etnografie și istorie naturală a organizat un atelier de încondeiere a ouălor
Cultură 17 aprilie 2024, 20:28 | 364

În preajma sărbătorilor pascale, la Muzeul de etnografie și istorie naturală se desfășoară un atelier de încondeiere a ouălor. Tinerii care au venit aici spun că au trecut printr-o experiență nouă. Unii au ținut pentru prima dată un condei în mână. Ornamentele aplicate pe simbolurile pascale sunt diverse: de la linii perpendiculare sau triunghiuri, până la imagini ce reprezintă omul, natura și universul.

Prima etapă este cea mai dificilă, însă rezultatul bucură ochii, spun elevii.

După ce ouăle au fost vopsite, urmează să fie înlăturată ceara.

TATIANA DIACON, profesoară de istorie, Liceul „Dragoș Vodă”, Stăuceni: "După ce am colorat oul, scoatem ceara și acolo unde a fost ceara, oul rămâne necolorat.După ce scoatem ceara îi dăm o nuanță cu ulei. Ungem ca să aibă luciul specific și oul este gata!"

De peste 20 de ani, Muzeul de etnografie și istorie naturală organizează ateliere de încondeiere a ouălor. Cele mai reușite lucrări ajung să fie expuse în incinta muzeului, acolo unde este amplasată o colecție veche de ouă încondeiate din anul 1906.

ELENA GUMENE, șef secție relații cu publicul, Muzeul de Etnografie: "Încondeierea ouălor este un meșteșug foarte vechi, care a dispărut din cadrul culturii, odată cu instaurarea regimului sovietic. Dar muzeografii noștri încearcă ani la rând să reactualizeze acest meșteșug."

ANDREI PROHIN, secretar științific, Muzeul de Etnografie: "Avem multe solicitări. Chiar sunt mai multe solicitări decât capacitatea angajaților noștri de a instrui. Vin și adulți și părinți cu copilași mici."

Încondeierea ouălor de Paști se poate realiza prin simpla colorare sau prin scriere cu ceară de albine, topită și înnegrită cu cărbune. În tradiția românească, ouăle încondeiate simbolizează sosirea primăverii și renașterea naturii.

Opinia ta contează. Comentează!