Primarul unui sat din Soroca a cheltuit în anul 2013 cu 360 de mii de lei mai mult decât a câștigat. De unde i-a luat? Se întreabă Comisia Națională de Integritate. Instituția a sesizat Procuratura după ce a mai constatat, pe lângă cheltuieli de șase ori mai mari decât veniturile, mai multe proprietăți nedeclarate.

Potrivit CNI, primarul din Trifăuţi a cheltuit în 2013 360 de mii de lei, deși a câștigat doar 60 de mii. În afară de acest salariu, Gheorghe Todirean nu mai declară nimic. Nici casă, nici automobil, nici afaceri. În cadrul verificărilor însă, Comisia Naţională de Integritate a depistat că primarul a uitat că are:

Gheorghe Todirean, care a venit la putere pe listele PCRM, iar apoi a migrat la PLDM, nu s-a prezentat la şedinţă pentru a-şi expune poziţia. Contactat telefonic, Todirean ne-a spus să revenim mai târziu, însă ulterior nu a mai răspuns la telefon.

Potrivit Codului Penal, falsul în declaraţii se pedepseşte cu amendă de până la 12 mii de lei sau cu până la un an de închisoare.

Precizăm că nu este pentru prima dată când primarul comunei Trifăuţi a ajuns în vizorul CNI. Anul trecut, membrii Comisiei au descoperit că pe parcursul anului 2012 Todirean şi-a cumpărat 135 de terenuri agricole, deşi veniturile obţinute în acea perioadă nu-i permiteau acest lucru. Atunci, funcţionarul a declarat că a cumpărat pământ din banii câştigaţi din vânzarea animalelor pe care le-a crescut în gospodăria sa. El a învinuit CNI-ul că aplică sancţiuni selectiv, acuzaţii pe care membrii Comisiei le-au respins.