Adunarea Populară a autonomiei găgăuze a recunoscut rezultatul alegerilor pentru funcția de bașcan
Politic 17 mai 2023, 19:38 | 714

Adunarea Populară a autonomiei găgăuze a recunoscut marți, într-o şedinţă extraordinară, rezultatele alegerilor pentru funcția de başcan, înainte ca acestea să fie validate de Curtea de Apel de la Comrat.

Şedinţa extraordinară, care a durat aproximativ două ore, s-a ținut în ciuda faptului că forțele de ordine de la Chișinău au efectuat percheziții la Comisia electorală din Comrat, într-un dosar penal de corupere a alegătorilor. Aleșii locali au votat unanim pentru recunoașterea scrutinului din autonomie. Avocatul poporului, Ceslav Panico, s-a arătat îngrijorat de situația creată la Comart. Și unii experți politici spun că decizia de marți a Adunării Populare reprezintă o încălcare gravă a legislației Republicii Moldova.

Decizia a fost luată după ce ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat, împreună cu cei de la Inspectoratul Național de Investigaţie şi Procuratura Anticorupţie, percheziții la Comisia electorală și la Judecătoria de la Comrat, într-un dosar privind coruperea alegătorilor. Mascați CNA au descins în timpul ședinței Comisiei electorale.

Potrivit anchetei, există probe care ar arăta că activiștii Partidului Șor ar fi primit fiecare câte 15 mii de lei pentru a corupe 30 de alegători să o voteze pe Evghenia Guțul. Procurorii spun că la scrutin ar fi participat persoane aflate peste hotare sau decedate.

În timp ce ofiţerii CNA efectuau percheziţii la sediul Comisiei electorale, un grup de simpatizanţi ai Partidului Şor s-a adunat în faţa Judecătoriei Comrat la o acțiune de protest.

Solicitat să comenteze evenimentele de la Comrat, analistul politic Ion Tăbârță ne-a declarat că problema de ordin juridic este transformată intenționat în una de ordin politic.

ION TĂBÂRȚĂ analist politic: "Cei din Găgăuzia trebuie să înțeleagă ca sunt parte a statului Republica Moldova și legile Republicii Moldova au efect juridic obligatoriu și în Găgăuzia. Iar ceea ce a făcut Adunarea Populară a fost faptul că nu a recunoscut procedurile juridice ale statului Republica Moldova. Desigur că situația este dificilă, însă Chișinăul trebuie să discute cu chibzuință cu cei de la Comrat și să le explice cu argumente că de fapt a fost încălcată legislația națională și desigur să înlăture jucătorii politici, care nu au alt scop decât a crea tensiune."

Prim-ministrul Dorin Recean i-a convocat miercuri pe președinții de raion, pe primarii de la Chişinău şi Bălţi, precum şi pe guvernatorul actual al autonomiei găgăuze.

Opinia ta contează. Comentează!