OSCE vrea negocieri în format 1+1
Politic 12 aprilie 2024, 20:24 | 668

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa este pentru negocieri în formatul 1+1, privind soluționarea problemei transnistrene. Declarația a fost făcută astăzi la Chișinău de către Ian Borg, ministrul maltez de Externe, președinte în exercițiu al OSCE, după o discuție cu ministrul de Externe, Mihai Popșoi.

IAN BORG, președintele în exercițiu al OSCE: "Vizita mea de astăzi are drept scop reafirmarea angajamentului nostru puternic și a sprijinului pentru procesul de reglementare a problemei transnistrene. Malta sprijină o soluție pașnică, complexă și de durată a conflictului pe baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, cu statut special pentru regiunea transnistreană."

Vicepremierul Mihai Popșoi a mulțumit Misiunii OSCE pentru eforturile depuse în facilitarea dialogului și a reiterat necesitatea retragerii trupelor, și munițiilor rusești din regiunea separatistă.

MIHAI POPȘOI, ministrul de externe al Republicii Moldova: "Republica Moldova reiterează cu fermitate necesitatea retragerii trupelor și munițiilor Federației Ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Contăm pe sprijinul prietenilor noștri din comunitatea internațională, pentru a crea circumstanțele care să grăbească acest proces."

Președintele în exercițiu al OSCE a subliniat că partenerii internaționali pot oferi sprijin în acest sens. Ian Borg a mai spus că OSCE se va axa pe identificarea pașilor concreți pentru a consolida încrederea și dialogul constructiv între părți, astfel încât procesul de soluționare a conflictului să avanseze. În opinia sa, deși formatul 5+2 este pus pe pauză, trebuie promovate discuțiile 1+1, pentru a implementa angajamentele deja asumate.

Opinia ta contează. Comentează!