Adunarea Populară de la Comrat a adoptat unanim o decizie care permite purtarea panglicii bicolore interzisă prin lege
Politic 29 aprilie 2022, 19:27 | 1195

Autoritățile din Autonomia Găgăuză sfidează legile aprobate de Chișinău. Adunarea Populară de la Comrat a adoptat unanim o decizie care permite purtarea panglicii bicolore interzise prin lege de Parlamentul Republicii Moldova. Deputatul local Alexander Diulger a menționat că actul votat de aleșii de la Comrat corespunde legislației locale și s-a declarat convins că, pe 9 mai, găgăuzii vor veni la festivități cu panglica Sf. Gheorghe prinsă la piept. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco susține că decizia Adunării Populare poate fi contestată prin intermediul Cancelariei de Stat.

Potrivit proiectului votat de aleșii din Adunarea Populară, pe teritoriul Găgăuziei „este permisă fabricarea, depozitarea și purtarea la liber a simbolurilor Victoriei din 1945 – panglicile Sf. Gheorghe și steagurile roșii”. Legea a fost adoptată în regim de urgență.

SERGHEI CIMPOIEȘ, deputat în Adunarea Populară din UTA Gagauz-Yeri: "Noi am examinat după o procedură simplificată. Așa au fost circumstanțele - să adoptăm decizia destul de repede. Acest lucru ține de ”Ziua Victoriei”, ține de faptul că Parlamentul a interzis folosirea panglicii Sf. Gheorghe la sărbătoarea Ziua Victoriei. Această decizie a dezbinat foarte mult societatea și a generat nemulțumirea cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv în Găgăuzia."

Deputatul din Adunarea Populară, Alexander Diulgher, susține că legea a fost adoptată „în conformitate cu statutul juridic special al Găgăuziei”.

Anticipând votul din Adunarea Populară de la Comrat, invitatul emisiunii ”Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, deputatul PAS, Oazu Nantoi a sugerat că documentul votat de aleșii găgăuzi este nul, deoarece legile votate de Parlament prevalează asupra celor locale.

OAZU NANTOI, deputat PAS: "Eu percep așa, că acești oameni, conștient, premeditat, vor să destabilizeze situația în Republica Moldova oferindu-i Kremlinului ”argumente” pentru a interveni în calitate de apărător. Doar Rusia nu e agresor. Ea doar ”apără” și ”mediază”."

Am încercat să aflăm cum va reacționa poliția în cazul în care pe 9 mai găgăuzii vor ieși pe străzi cu panglica interzisă la piept. Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, nu ne-a răspuns astăzi la apeluri, nici la mesaje. Anterior însă a asigurat că poliția va aplica legea, urmând a fi sancționați toți cei care o sfidează indiferent de funcții și statut.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a reacționat. Potrivit lui, ”decizia Adunării Populare a Găgăuziei prin care se permite purtarea și păstrarea bandei bicolore negru-portocaliu pe teritoriul Găgăuziei conține toate aparențele unui act ilegal”.

REACȚIA LUI LITVINENCO: "Această abordare este inadmisibilă, ținând cont de specificul normelor în discuție, care se aplică uniform cu referire la orice persoană care se află oriunde pe teritoriul țării noastre. Întrucât un asemenea act poate avea consecințe grave, din punctul meu de vedere, se poate recurge la sesizarea directă a instanței de contencios administrativ, solicitându-se totodată suspendarea actului contestat, în corespundere cu prevederile legislației naționale."

Documentul votat ar urma să fie promulgat de bașcanul Irina Vlah. Parlamentul a adoptat recent un amendament la Codul Contravențional, prin care a interzis utilizarea, pe teritoriul Moldovei a simbolurilor războiului „Z”, „V” și a panglicii „Sfântul Gheorghe”. Cei care vor sfida noua prevedere legală riscă amenzi cuprinse între 4.500 și 9.000 de lei, iar agenții economici care produc sau distribuie materialul interzis - de la 9.000 până la 18.000 de lei.

Opinia ta contează. Comentează!