Atac la centrală e sinucidere
Externe 8 august 2022, 20:23 | 578

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut astăzi ca inspectorii internaționali să aibă acces la Centrala nucleară Zaporojie, după ce armata rusă a bombardat în weekend zona din jurul centralei. Există un risc serios privind funcționarea în siguranță a unității, afirmă autoritățile de la Kiev. Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de teroare nucleară și a îndemnat Occidentul la sancționarea și mai dură a țării, care a invadat Ucraina.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Ocupanții au creat o altă situație extrem de riscantă pentru toată lumea din Europa - au tras în Centrala nucleară din Zaporojie de două ori într-o singură zi. Aceasta este cea mai mare centrală nucleară de pe continentul nostru. Și orice bombardament al acestei unități este o crimă deschisă, nesăbuită, un act de teroare. Vom atrage atenția lumii asupra acestui lucru și vom insista asupra unor noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru crearea unei astfel de amenințări globale."

ANTONIO GUTERRES, secretar general al ONU: "Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaș și sper că acele atacuri se vor încheia. În același timp, sper că Agenția Internațională pentru Energie Atomică va putea să aibă acces la fabrică și să își exercite competențele de mandat."

Declarația secretarului general al ONU a fost făcută în Japonia, unde Antonio Guterres a participat la un eveniment care marchează 77 de ani de la bombardamentul atomic asupra Hiroshima. Oficialul și-a reiterat avertismentul cu privire la utilizarea armelor nucleare.

ANTONIO GUTERRES, secretar general al ONU: "Cred că dacă vor fi folosite arme nucleare, probabil niciun oficial al ONU nu va mai fi capabil să răspundă la întrebări. S-ar putea să nu mai fim cu toții aici."

Autoritățile din Ucraina au anunţat în weekend că noi bombardamente ruseşti au deteriorat trei senzori de radiaţii şi au rănit un lucrător de la centrala electrică Zaporojie. Compania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, a anunțat că există un risc serios privind funcționarea în siguranță a unității.

PETRO KOTIN, președinte al "Energoatom": "Dacă această situație va continua, atunci va exista o întrerupere completă a întregii fabrici."

Centrala nucleară din Zaporojie a fost ocupată de armata rusă în primele zile de când Kremlinul a declanșat un război în Ucraina, dar aceasta încă este condusă de tehnicieni ucraineni. Agențiile de presă de la Moscova scriu, citând administrația separatistă a uzinei, că forțele ucrainene au fost cele care au tras obuze.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a avertizat recent că modul în care funcționează centrala și luptele care se desfășoară în jurul ei reprezintă amenințări grave pentru sănătate și mediu. Directorul general al Agenției, Rafael Grossi, a lansat un apel urgent către Rusia și Ucraina pentru a permite rapid experților să viziteze complexul pentru a stabiliza situația și a evita un accident nuclear. Și șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a condamnat activitățile militare rusești în jurul centralei Zaporojie drept „o încălcare gravă și iresponsabilă a regulilor de securitate nucleară și un alt exemplu al nerespectării de către Rusia a normelor internaționale”.

Cucerirea de către ruși a orașului Energodar a reaprins temerile că unul dintre cele mai mari 15 reactoare nucleare ale Ucrainei ar putea fi avariat, declanșând o altă situație de urgență precum accidentul de la Cernobîl din 1986, cel mai grav dezastru nuclear din lume, care a avut loc la aproximativ 110 kilometri nord de capitala Kiev.

Opinia ta contează. Comentează!