Revenco a vorbit despre existența grupurilor de interese în MAI, care conduc procese în interesul anumitor clanuri
Politic 18 februarie 2022, 17:28 | 1190

Fostul deputat PD, Constantin Botnari, poreclit „Borsetka” a fost anunțat astăzi, de către Interpol în căutare internațională pentru arest și extrădare. Informația a fost confirmată pentru Jurnal TV de către șeful Interpol-Moldova, Viorel Țentiu. Anterior Botnari a fost anunțat în căutare pentru localizare și monitorizare.

VIOREL ȚENTIU, șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a IGP: "-Cu privire la Constantin Botnari confirm faptul că este căutat pentru arest și extrădare pe canalele Interpol. Suntem în contact cu autoritățile din Marea Britanie și, respectiv, am transmis solicitări în adresa autorităților din Marea Britanie pentru a întreprinde măsurile ce se impun în cazul dat. Când vom avea o poziție a autorităților din Marea Britanie, respectiv vom purcede la următoarele proceduri de extrădare. - Cât ar putea dura acest proces? - Nu mă pot expune cu privire la câte zile anume sau câte săptămâni va dura, deoarece contează de la caz la caz. Totul este în conformitate cu legislația națională a fiecărui stat în parte."

Anterior, în cadrul unui interviu, ambasadorul Marii Britanii în Moldova, a spus că doar instanța de judecată poate decide dacă dă sau nu undă verde pentru extrădare. Potrivit lui, Instanța nu examinează dacă s-a comis sau nu crima, ci doar dacă este întrunită condiția extrădării. Diplomatul a precizat că procedura nu durează mult timp. Aseară, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, s-a referit și la soarta celorlalți fugari din perioada statului capturat.

VITALIE CĂLUGĂREANU: "Ce se întâmplă cu Platon, Cavcaliuc?"

ANA REVENCO: "În cazul lui Platon dosarul este încă în examinare. Noi de mai multe ori am revenit spunând că suntem absolut deschiși și suntem gata să livrăm orice informație sau material ce este necesar pentru a procesa acest dosar. Cazul lui Cavcaliuc a fost inițial examinat și a fost o bună parte de timp dacă nu greșesc, ceva mai mult de o lună, chiar vizibil, anunțat în căutare pentru localizare și reținere. După care din motive neclare nouă, dar Interpolul își păstrează acest drept conform constituției sale să reexamineze materialele. La fel a fost blocat."

În altă ordine de idei, ministrul de Interne Ana Revenco a fost întrebată despre existența grupurilor de interese în cadrul MAI care conduc procese interne în interesul anumitor clanuri.

VITALIE CĂLUGĂREANU: "Spuneți-ne dacă ați reușit să eliminați aceste grupuri de interese?"

ANA REVENCO: "Unele persoane nu se mai regăsesc în sistem, au fost vizați în anchete interne. Alte persoane sunt vizate în dosare de îmbogățire ilicită. Unele persoane au plecat pe cont propriu atunci când li s-a spus că activitatea trebuie să revină în albia legală."

VITALIE CĂLUGĂREANU: "Dar dumneavoastră când ați venit la minister n-ați fost curioasă să vedeți cu ce s-a ocupat Direcția 5?"

ANA REVENCO: "-Direcția 5 a fost dizolvată în 2019. De atunci și până în august 2021 au perindat mai mulți conducători. Și la minister, și la SPIA, și probabil curiozitatea au avut-o și ei. -Au șters urmele? -Unde este arhiva, unde sunt dosarele, unde este informația? -Nu-s? -Au dispărut?"

Pe 20 iulie 2021, Gheorghe Cavcaliuc a fost anunțat în căutare națională. Liderul PACE, aflat la Londra este acuzat de „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”.

Veaceslav Platon a părăsit Republica Moldova pe 19 iulie și a zburat la Londra la câteva luni după ce a fost eliberat din închisoare în mandatul procurorului suspendat Stoianoglo.

Constantin Botnari, care, în perioada regimului Plahotniuc, a avut rol de „mâna dreaptă” a oligarhului, a fost anunțat în căutare internațională pe 21 decembrie 2021. Acesta este cercetat de PCCOCS pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și instigarea la falsificarea actelor publice, comise în privința fostului director al Agenției Servicii Publice, la indicația lui Vladimir Plahotniuc. Botnari susține că ceea ce se întâmplă în privința lui este incorect și se declară deschis să colaboreze cu ancheta.

Opinia ta contează. Comentează!