Platforma DA a depus trei sesizări la Curtea Constituțională, privind votul din 3 decembrie
Politic 7 decembrie 2020, 19:27 | 1182

Curtea Constituțională a suspendat astăzi legea votată pe 3 decembrie de către deputații PSRM și cei din platforma ”Pentru Moldova”, prin care Serviciul de Informații și Securitate a trecut din subordinea Președinției în cea a Parlamentului.

Decizia a fost luată de majoritatea judecătorilor Curții Constituționale. S-a abținut doar Vladmir Țurcan, cel care a fost propus în funcție de PSRM. Potrivit magistraților, ”soluția suspendării este necesară pentru a evita prejudiciile şi consecinţele negative iminente pentru ordinea constituţională”. În ziua de joi, 3 decembrie, majoritatea puterii în Parlament a votat pe bandă rulantă mai multe proiecte contestate de opoziție. Printre acestea sunt proiectele bugetar-fiscale pentru anul 2021 și proiectul de transfer al SIS-ului de sub administrația Președinției în subordinea Parlamentului.

DINU PLÂNGĂU, deputat PPDA: "În primul rând ne-am axat pe anularea proiectelor care au fost votate în prima lectură finală și urmează să intre în forță juridică. În primul rând mă refer la modificarea legii cu privire la Serviciul de Informații și Securitatea, mă refer la legea ce ține de stadionul republican, lege prin care a fost anulat un proiect votat în 2018, iar pe terenul respectiv urma să fie construit sediul Ambasadei SUA și evident este vorba despre anularea hotărârii Parlamentului pentru modificarea componenței Biroului permanent."

Potrivit lui Dinu Plângău, formațiunea sa consideră că votul din 3 decembrie al majorității a fost unul abuziv. Este vorba despre patru acte privind politica bugetar-fiscală și bugetele naționale, dar și pachetul de legi ce vizează UTA Găgăuzia.

DINU PLÂNGĂU, deputat PPDA: "Urmează să decidem referitor la tactica de contestare a acestor legi și să le anulăm pe toate. La moment noi nu putem depune sesizări, deoarece aceste proiecte au fost votate doar în prima lectură, iar la Curte putem ataca doar proiecte care au fost votate în lectura finală. Chiar și așa noi am pregătit documente și sesizări care urmează să anuleze toată ședința din 3 decembrie."

Săptămâna trecută, la Curtea Constituțională au depus sesizări pentru anularea unor proiecte de lege deputatul PAS, Sergiu Livinenco, și deputatul neafiliat Octavian Țîcu

Opinia ta contează. Comentează!