În Afganistan elevele lucrează în câmpurile de șofran, întrucât școlile lor rămân închise
Externe 3 noiembrie 2022, 20:12 | 352

În Afganistan, elevele lucrează în câmpurile de șofran întrucât școlile lor rămân închise. Talibanii, care au venit la putere acum un an, le-au interzis fetelor să meargă la școală. A fost privat de educație peste un milion de adolescente.

De la eleve, la brațe de muncă în câmp. AFP scrie că un număr tot mai mare de fete caută să lucreze pe câmpurile de șofran.

MORSAL studentă transformată în muncitoare agricolă: "Aici nu am avut probleme, deoarece lucrăm într-un loc în care sunt exclusiv femei. Angajatele sunt, de asemenea, femei. În acest mod putem contribui la cheltuieli și să ne ajutăm familiile."

La nivel național, peste un milion de adolescente a fost privat de educație.

ELHAM NOORI studentă transformată în muncitoare agricolă: "De când au venit talibanii, școlile au fost închise. Multe fete stau acasă, multe sunt în depresie. Acum e bine că este disponibilă munca: un loc de muncă bine plătit reprezintă o sursă de venit pentru noi și pentru familiile noastre. Ne bucurăm că putem lucra."

Oficialii talibani au justificat închiderea școlilor prin lipsa de fonduri și prin timpul, de care au nevoie pentru a remodela programul de studii după liniile islamice. Acum un an, după retragerea haotică a forţelor internaţionale din Afganistan şi prăbuşirea fostului guvern, talibanii au impus restricţii ample în ceea ce priveşte viaţa de zi cu zi, mai ales pentru femei, inclusiv închiderea şcolilor. Ministerul Educației a părut surprins atunci când conducerea talibană a decis că școlile pentru fete trebuie să rămână închise, iar unii oficiali talibani și-ar fi trimis fiicele să învețe în Qatar sau Pakistan. Comunitatea internaţională a făcut din dreptul la educaţie pentru toţi o condiţie esenţială în negocierile privind ajutorul şi recunoaşterea regimului taliban. Conform Organizației Națiunilor Unite, aproape jumătate din populația Aganistanului trăiește în sărăcie.

Opinia ta contează. Comentează!