Președintele Franței își acordă 100 de zile pentru a vindeca țara după protestele față de planul său de a crește vârsta de pensionare
Externe 18 aprilie 2023, 18:52 | 398

Președintele Franței își acordă 100 de zile pentru a vindeca țara după săptămâni de proteste față de planul său de a crește vârsta de pensionare. Într-un discurs televizat la două zile după ce a promulgat legea privind majorarea cu doi ani a vârstei de pensionare, până la 64, Macron a menționat că dorește ca prim-ministrul său să propună măsuri privind condițiile de muncă, ordinea publică, educația și problemele de sănătate, scrie France 24. "Pe 14 iulie, de Ziua națională a Franței, trebuie să fim capabili să facem un bilanţ", a subliniat Macron.

EMMANUEL MACRON, președintele Franței: "Este această reformă acceptată? Evident că nu. În pofida lunilor de discuţii, nu s-a ajuns la un consens şi regret aceasta. Cu toții trebuie să tragem învățăminte din asta."

Emmanuel Macron a susținut discursul aseară, subliniind că reforma pensiilor este necesară pentru a evita acumularea de deficite.

În Nisa, proprietarul restaurantului din imagini aștepta cuvinte conciliante din partea liderului francez, scrie France 24. După trei luni de greve și proteste, el speră că viața va reveni la normal. Bărbatul susține reforma, dar regretă modul în care a fost adoptată.

JEAN-PIERRE SCARFONE, proprietar de restaurant în Nisa, Franța: "Consider că pe termen lung reforma pensiilor va fi benefică pentru viitorul nepoților noștri și al generațiilor următoare. Dar nu acesta este modul în care trebuia făcută. A fost prea brutal. Ne-a fost impusă."

Din Palatul Elysee, Emmanuel Macron susține că vrea să abordeze mai multe sectoare - legea, ordinea publică și ca prioritate - angajarea.

EMMANUEL MACRON, președintele Franței: "Pentru a îmbunătăți veniturile angajaților, pentru a face carierele să progreseze, pentru a împărți mai bine bogăția, pentru a îmbunătăți condițiile de muncă, pentru a găsi soluții la uzura profesională, pentru a crește angajările persoanelor în vârstă și pentru a ajuta cu recalificarea."

În timpul ce Macron își rostea discursul, pe străzile din Paris era tensiune, manifestanții dând foc la tomberoane gunoi, scrie AFP. În adresarea sa, șeful statului a subliniat că vrea să lucreze cu diferite grupuri politice. Totuși, unii dintre oponenții săi spun că nu sunt mișcați de ofertă.

ERIC COQUEREL, deputat francez, France Unbowed: "Poate vrea să aducă niște oameni pe dreapta, nu știu. Dar cred că el nu realizează că este din ce în ce mai singur în țară."

Președintele și-a instruit premierul Elisabeth Borne să prezinte un plan de acțiuni detaliat săptămâna viitoare.

Astăzi, în debutul unei întâlniri cu angajatorii la Palatul Elysée, Emmanuel Macron a declarat că vrea să accelereze reforma liceelor profesionale pentru a prezenta un proiect de lege până la vară, notează AFP.

Timp de câteva săptămâni au fost proteste în masă în Franța, în semn de nemulțumire față de faptul că Guvernul a decis să-și asume răspunderea pentru controversata reformă a pensiilor, fără a avea un vot al parlamentului. Proiectul Macron, de majorare a vârstei de pensionare, de la 62 la 64 de ani, a fost contestat de majoritatea populației. Grevele au afectat rafinăriile, transportul public și colectarea gunoiului. Mii de tone de gunoi au stat aruncate pe străzile Parisului.

Vârsta medie de pensionare în Uniunea Europeană este de 65 de ani. Italia și Germania au mers mai departe și au majorat vârsta de pensionare până la 67, precum și Marea Britanie, scrie BBC.

Opinia ta contează. Comentează!