Republica Moldova și Ucraina vor beneficia de 135 de milioane de euro din partea Comisiei Europene
Economic 18 august 2023, 08:47 | 545

Republica Moldova și Ucraina vor beneficia de 135 de milioane de euro din partea Comisiei Europene. Aceste fonduri vor consolida colaborarea dintre regiunile Uniunii Europene și cele două țări. Inițial, banii erau prevăzuți pentru programele „Interreg” cu Rusia și Belarus. Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru reforme, Elisa Ferreira.

În urma agresiunii militare rusești împotriva Ucrainei și în conformitate cu măsurile adoptate de blocul comunitar, Comisia Europeană a suspendat, în martie 2022, cooperarea cu Rusia și cu aliatul său, Belarus, în cadrul programelor Interreg. Acest lucru a dus la redistribuirea a 26 milioane de euro pentru a sprijini programele de cooperare cu Ucraina și Republica Moldova. Decizia recentă a Comisiei redistribuie în același mod și finanțarea de 135 de milioane de euro alocată pentru perioada 2021-2027.

ELIZA FERREIRA, comisarul european pentru reforme: "Decizia de a anula cooperarea prevăzută inițial cu Rusia și Belarus este rezultatul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei. Mă bucur că fondurile pe care le planificasem inițial pentru această cooperare vor servi acum programelor UE cu Ucraina și Republica Moldova. Acest lucru va contribui la consolidarea colaborării dintre regiunile UE și părțile interesate locale cu partenerii ucraineni și moldoveni."

Această nouă finanțare de 135 de milioane de euro va sprijini o serie de activități, inclusiv „culoarele de solidaritate” prin care UE ajută Ucraina să-şi exporte cerealele prin ţările vecine membre ale blocului comunitar. Banii vor contribui, de asemenea, la dezvoltarea legăturilor de transport transfrontaliere, servicii de sănătate, proiecte de educație și cercetare, programe de incluziune socială, precum și consolidarea capacității instituționale ale autorităților publice din Moldova și Ucraina. Implicarea în programele „Interreg” va mai aduce beneficii în materie de capacitate administrativă și experiență pentru ambele țări în ceea ce privește gestionarea și punerea în aplicare a fondurilor Uniunii Europene.

Opinia ta contează. Comentează!