Guvernul de la Chișinău va plăti avocaților 71 de mii de dolari în procesul cu ”Energoalians” din Ucraina
Politic 17 iunie 2021, 19:40 | 887

Republica Moldova riscă să piardă aproximativ un miliard de lei într-un proces de judecată cu firma ucraineană ”Energoalians”. Ministerul Justiției a contractat un birou de avocați care să reprezinte Guvernul de la Chișinău în instanță. Serviciile avocaților costă peste 70 de mii de dolari.

Potrivit ministrului demisionar al Justiției, Fadei Nagacevschi, pe 25 octombrie 2013, prin sentința Arbitrajului ad-hoc de la Paris, a fost dispusă încasarea din bugetul Republicii Moldova în beneficiul ”Energoalians” din Ucraina a prejudiciului material, constituit din peste 195 de milioane de lei, peste 357 de milioane de lei procente, peste 39 de milioane de lei procente, 200 de mii de dolari în calitate de costuri și cheltuieli de asistență juridică și 340 de mii de dolari – drept cheltuieli de arbitraj suportate de reclamant.

SENTINȚA ARBITRAJULUI ÎN BENEFICIUL ENERGOALIANS: "Prejudiciu material - 195 milioane lei Procente - 39 milioane lei Procente - 357 de milioane lei Costuri și cheltuieli de asistență juridică - 200 mii dolari Cheltuieli de arbitraj suportate de reclamant - 340 mii dolari"

Ministerul Justiției a contractat un birou de avocați, care să reprezinte Republica Moldova în instanță pe teritoriul Ucrainei.

FADEI NAGACEVSCHI, ministrul interimar al Justiției: "Suma contractului licitației este de 6000 de dolari americani. Ei vor lucra în parteneriat cu un birou de avocați de pe teritoriul Ucrainei. Ședința este fixată pentru luna iulie a anului 2021."

Un alt litigiu inițiat pentru recunoașterea hotărârii arbitrare se desfășoară în Statele Unie ale Americii. Pentru acordarea asistenței juridice, biroul de avocați va primi 65 de mii de dolari. Sumă totală de 71 de mii de dolari a fost aprobată miercuri de Guvernul Ciocoi.

AURELIU CIOCOI, prim-ministrul interimar: "Cine este pentru, rog aprobarea! Vă mulțumesc. Adoptat."

PROCESUL REPUBLICA MOLDOVA VS ENERGOALIANS: "OCTOMBRIE 2013 Tribunalul de la Paris decide că Republica Moldova trebuie să plătească 600 de milioane de lei companiei ”Energoalians”. Decizia Arbitrajului este definitivă, dar poate fi anulată de o instanţă, dacă se va demonstra încălcarea procedurilor. AUGUST 2019 Curtea Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul Columbia (SUA) a admis cererea ”Energoalinas” şi a recunoscut sentința arbitrajului AD HOC (Paris). SEPTEMBRIE 2019 Curtea de Apel din Paris a adoptat pe 24 septembrie 2019 decizia prin care a admis demersul Republicii Moldova de a solicita opinia Curții de Justiție a Uniunii Europene. Urmare a acestei decizii, Curtea de Apel din Paris a suspendat procesul de examinare a cererii de contestare a sentinței arbitrale depuse de Republica Moldova. IANUARIE 2021 Curtea de Apel Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul Columbia (SUA) a casat hotărârea primei instanțe, prin care Republica Moldova trebuia să achite un prejudiciu de aproape 60 de milioane de dolari companiei ucrainene ”Energoalians”. "

Opinia ta contează. Comentează!