Grossi a inspectat centrala Zaporojie
Externe 16 iunie 2023, 19:59 | 349

Situaţia la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie este serioasă, în urma distrugerii barajului de la Kahovka, dar în curs de stabilizare. ”Nu există un pericol imediat”, a declarat directorul general al Agenției ONU pentru energie atomică, Rafael Grossi, care a inspectat aseară centrala ocupată de ruși.

Vizita la cea mai mare Centrală nucleară din Europa s-a făcut pentru a înțelege gravitatea problemei, după ce săptămâna trecută a fost detonat barajul Kahovka. Kievul și Moscova se acuză reciproc pentru explozia structurii. Apa acesteia este folosită pentru răcirea celor şase reactoare ale centralei, vitală pentru sistemele sale de siguranță, scrie France 24.

RAFAEL GROSSI, directorul general al AIEA: "Pe de o parte, vedem că situația este serioasă, există consecințe și ele sunt reale. Pe de altă parte, există măsuri care sunt luate pentru a stabiliza situația. Momentan, există apă suficient. Centrala va lucra pentru a reumple apa astfel încât funcțiile de siguranță pot continua în regim normal."

Rafael Grossi a punctat importanța faptului ca centrala să nu fie atacată și a declarat că echipa sa va monitoriza situația pentru a preveni un accident nuclear.

RAFAEL GROSSI, directorul general al AIEA: "Nu atacați centrala, nu atacați din centrală, nu transformați centrala într-o bază militară. Nu deconectați alimentarea cu energie externă. Nu trebui făcute aceste lucruri!"

Înainte de a ajunge la Centrala de la Zaporojie, Rafael Grossi s-a întâlnit la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. "Lucrăm foarte activ pentru a preveni orice incidente la Centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de ruși", a punctat Zelenski după întrevedere.

Centrala este ocupată de trupele ruse, dar funcționează cu personal ucrainean. Zona a fost de mai multe ori lovită de obuze, atacuri pentru care trupele ruse şi cele ucrainene s-au acuzat reciproc.

Încă de când Rusia a declanșat un război neprovocat în Ucraina, Rafael Grossi a avertizat cu privire la posibilitatea unui accident nuclear la această centrală, pe care a vizitat-o anterior de două ori şi unde se află o echipă permanentă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

În septembrie trecut, Agenția a adoptat o rezoluție, prin care a cerut Rusiei să pună capăt ocupației centralei nucleare Zaporojie și să-și retragă trupele.

Opinia ta contează. Comentează!