SANDU: Există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii transnistrene, interesate de destabilizarea situației
Politic 26 aprilie 2022, 19:32 | 1285

Exploziile din Transnistria au fost provocate de anumite forțe pro-război din regiunea secesionistă, a declarat astăzi președintele Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. ”Instituțiile statului vor acționa prompt”, a precizat șefa statului.

După mai bine de două ore de discuții în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, Maia Sandu a dat asigurări că prioritatea autorităților de la Chișinău este păstrarea păcii și menținerea siguranței cetățenilor Republicii Moldova. Maia Sandu a declarat că factorii de decizie urmăresc cu precauție evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. Potrivit Președinției, tensiunile dintre diferite forțe în interiorul regiunii separatiste afectează Republica Moldova. Maia Sandu i-a atenționat pe cei care, indiferent de motiv, vor acționa în detrimentul stabilității în societate și a siguranței cetățenilor, că „instituțiile statului vor acționa prompt pentru a opri orice tentative de acest gen”.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Vă amintesc că, pe durata a mai multe săptămâni, în regiune au fost mai multe alerte cu bombă în școli și în instituții medicale. Analizele noastre la această oră arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și crează riscuri pentru Republica Moldova."

Maia Sandu a declarat că ”autoritățile de la Chișinău condamnă orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară și insistă, în continuare, asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean”.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Consiliul Suprem de Securitate a constatat faptele de escaladare și a recomndat instituțiile publice: 1) Creșterea intesității verificării circulației în adiacența zonei de securitate, 2) Creșterea intesității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frintieră, 3) Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică, 4) Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurare a ordinii publice și securității."

Șefa statului a mai declarat că, în prezent, există comunicare indirectă între Chișinău și Tiraspol, prin intermediul misiunii OSCE. De altfel, se așteaptă ca o misiune a OSCE să viziteze Republica Moldova până la sfârșitul acestei săptămâni.

Opinia ta contează. Comentează!