Consiliul de Securitate al ONU va discuta mâine despre bombardamentele vizând Centrala nucleară Zaporojie
Externe 10 august 2022, 20:37 | 495

Consiliul de Securitate al ONU va discuta mâine despre bombardamentele în preajma Centralei nucleare Zaporojie, la solicitarea Rusiei. Președinția rotativă a Consiliului de Securitate este deținută de China, care a refuzat să condamne războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Noaptea, rușii au bombardat orașul Nikopol, care se află de cealaltă parte a Niprului, față de Centrala Zaporojie. Potrivit Kievului, rușii au lansat peste 80 de rachete și au ucis cel puțin 13 civili.

Consilierul prezidențial Andrii Ermak a spus că forțele ruse au bombardat orașul Nikopol „ascunzându-se în spatele centralei nucleare”. În urma bombardamentelor au fost avariate 20 de blocuri cu mai multe etaje, inclusiv două şcoli, un cămin şi un centru cultural. Atacul a avariat o linie electrică, lăsând câteva mii de oameni fără electricitate.

În timp ce Rusia cere convocarea Consiliului de Securitate al ONU pe subiectul centralei nucleare Zaporojie, Kievul a acuzat Moscova de șantaj nuclear. Potrivit Ucrainei, Rusia folosește centrala ca o bază de atac, știind că armata ucraineană nu poate lovi înapoi pentru a nu risca o catastrofă nucleară. Președintele companiei ucrainene Energoatom, Petro Kotin a declarat că Rusia a început să deconecteze centrala de la sistemul energetic ucrainean și să o conecteze la cel rusesc. Kotin a explicat că rușii vor încerca să deconecteze regiunile ocupate din sudul Ucrainei de la centrala nucleară și apoi să pună în funcțiune o rețea electrică din Crimeea, anexată ilegal de ruși în 2014.

Iar Mihailo Podoliak, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean, afirmă, citând rapoarte ale serviciilor de informații, că în uzina de la Zaporoje sunt depozitate rachete rusești și că ea însăși este parțial minată. Podoliak critică lipsa de implicare a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, care s-ar limita doar la declarații.

MIHAILO PODOLIAK, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei: "AIEA ar fi trebuit să insiste categoric ca Rusia să intre sub sancțiuni în industria nucleară. Adică este necesar să se blocheze capacitatea Rusiei de a efectua orice vânzări, de a obține orice tehnologii specifice în industria nucleară, în ceea ce privește profilul AIEA. Adică, ar trebui să existe un program logistic serios pentru a limita capacitatea Rusiei de a participa într-un fel sau altul la industria nucleară globală. De fapt, AIEA face doar o declarație: „Probabil, credem că se întâmplă ceva acolo. Ar trebui să analizăm asta” Băieți, voi glumiți?"

Agenția Internațională pentru Energie Atomică anunță că, potrivit informațiilor primite de la autoritățile ucrainene, securitatea nucleară de la Centrala atomică din Energodar nu a fost periclitată. Se întâmplă după ce în weekend noi bombardamente ruseşti au deteriorat trei senzori de radiaţii şi au rănit un lucrător de la Centrala electrică Zaporojie. Agențiile de presă de la Moscova scriu, citând administrația separatistă a uzinei, că forțele ucrainene au fost cele care au tras obuze.

Centrala nucleară din Zaporojie a fost ocupată de armata rusă în primele zile de când Kremlinul a declanșat un război în Ucraina.

Șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a condamnat activitățile militare rusești în jurul Centralei Zaporojie drept „o încălcare gravă și iresponsabilă a regulilor de securitate nucleară și un alt exemplu al nerespectării de către Rusia a normelor internaționale”.

Opinia ta contează. Comentează!