Igor Dodon a declarat că prin dispoziția Judecătoriei Chișinău se urmărește scopul unor decizii favorabile
Politic 22 februarie 2024, 20:07 | 2884

Discuții aprinse în debutul ședinței de judecată privind dosarul Energocom, în care fostul președinte Igor Dodon este cercetat pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Disputele au apărut ca urmare a unei dispoziții emise de Judecătoria Chișinău, care recomandă magistraților să transmită președintelui instanței dosarele venite de la Procuratura Anticorupție, pentru a fi repartizate din nou judecătorilor de specialitate. Avocații lui Dodon au cerut ca instanța să se pronunțe în acest sens. Completul de judecată a menținut dosarul în examinarea sa.

Fostul președinte Igor Dodon a declarat că prin dispoziția Judecătoriei Chișinău din 20 februarie cu privirea la aprobarea componenței nominale a magistraților din cadrul Judecătoriei Chișinău, specializați în examinarea cazurilor de corupție, de contencios administrativ și celor civile, se urmărește scopul unor decizii favorabile în dosarele de rezonanță.

IGOR DODON, fost președinte: "Se numesc judecătorii comozi, care vor examina anumite cauze. Eu cred că lucrul acesta se face pentru că Maia Sandu înțelege că pe dosarele pe care s-a presat să se pornească urmărirea penală, în special cele politice, așa cum este și dosarul meu. Nu sunt probe și judecătorii nu pot condamna. Se tem că înainte de alegerile prezidențiale vor fi achitări în dosarele de rezonanță."

Solicitat pentru o reacție, consilierul prezidențial Adrian Băluțel a declarat că Maia Sandu nu se implică în înfăptuirea justiției. Președintele interimar al Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan, a atras atenția că dispoziția a fost emisă în baza hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii, fiind cu titlul de recomandare.

LIVIA MITROFAN, președinte interimar a Judecătoriei Chișinău: "Dispoziția este emisă în baza hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii, completele au fost create de ei și eu doar urma să aprob lista nominală. De ce avocatul în dosarul respectiv a spus, poate nu avea hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, nu știu, dar să transmit dosarele, să le iau forțat, eu nu cu asta mă ocup. Acolo scrie se recomandă și anume din considerentul acesta. Legea îmi permite să dispun redistribuirea prin încheiere, dar dacă judecătorii nu vor transmite, evident eu nici nu voi îndrăzni."

În pofida disputelor, completul de judecată format din magistrații Alexandru Negru, Angela Catană și Petru Păun a menținut dosarul în procedura sa și a purces la audierea martorilor în dosar.

IGOR DODON, fost președinte: "Au venit reprezentanții Energocom, care au confirmat că ei nu sunt parte vătămată, ceea ce am spus noi tot timpul că dosarul este gol și nu este absolut nimic confirmat."

Dosarul Energocom a fost expediat în judecată pe 9 septembrie 2023. Ulterior, acesta a fost conexat cu altă cauză penală în care soții Dodon sunt cercetați pentru fals în acte. Igor Dodon este învinuit că în 2008, când era ministru al Economiei, a semnat avizul privind încheierea unui contract de procurare a energiei electrice, de la o companie din Ungaria, pentru perioada mai 2008 – iunie 2009. Dodon ar fi semnat avizul contrar prevederilor legale ce vizau activitatea și atribuțiile Ministerului Economiei. Potrivit procurorilor, urmare a acestor acțiuni, statului i-au fost cauzate daune în sumă de peste 11 milioane de dolari, bani care au ajuns ulterior pe conturile unor firme off-shore.

Opinia ta contează. Comentează!